Hírek

27 milliárdot kaphatnak a kórházak

2010. november 02., 16:44
27 milliárd forint póttámogatást kaphatnak a közeljövőben az eladósodott kórházak. Erről döntött a kormány a napokban. Elsősorban azok a gyógyító központok számíthatnak segítségre, amelyek nagyobb összegekkel tartoznak a beszállítóiknak. A Markusovszky Kórháznak is jól jönne a támogatás, bár az intézménynek nincs tartozása.
27 milliárdot kaphatnak a kórházak

A kórházsegítő intézkedéscsomagról részleteket még nem tudni, annyi azonban kiszivárgott, hogy a pénzt nem csak adósságkezelésre fordíthatják. A Markusovszky kórházban évek óta több beteget látnak el, mint amennyit az úgynevezett teljesítményvolumen után kötelezően meg kellene tenniük. A hírek szerint az így keletkező veszteségeket is pótolhatják a támogatásból. A kórház gazdasági igazgatója szerint a korlát túllépése többszáz millió forintjukba kerül. Csuka Lajosné azt mondja, nagy szükségük lenne a póttámogatásra. Néhány száz millió forintra számítanak, amelyből a közel másfél ezer dolgozó is részesülhetne.

Csuka Lajosné - gazdasági igazgató, Vas Megyei Markusovszky Kórház Nonprofit Zrt.
"Olyan információink vannak, bár ezek még csak sajtóinformációk, hisz kormányrendelet még nem jelent meg, hogy nem csak az adósságrendezésre, hanem a tvk-k túllépésére, bevételarányosan a teljesítmények elszámolására, várólisták csökkentésére is lehet fordítani ezt az összeget."


Az Egészségbiztosítási Alapban felhalmozódott 27 milliárd forintot osztaná szét a kormány az eladósodott kórházak között. Júniusi adatok szerint a magyarországi  intézmények 3/4-ének vannak komolyabb tartozásai, elsősorban a gyógyszereket, a műszereket és a gyógyászati eszközöket biztosító vállalkozások felé. A Markusovszky kórházban is komoly ára van annak, hogy nullszaldós a működés: nem emelik a fizetéseket, csökkentették a béren kívüli juttatásokat és a létszámgazdálkodásban is szigorú intézkedéseket vezettek be.