Hírek

30 éve sugározta első adását a Szombathelyi TV

2020. február 05., 14:48

Éppen harminc évvel ezelőtt, 1990. február 5-én sugározta első adását a szombathelyi városi televízió. A jubileumot nagyszabású gálával ünnepli majd szerkesztőségünk.

30 éve sugározta első adását a Szombathelyi TV

Ez volt az első képkockák egyike, amit a városi televízióban láthattak a nézők.

A szignál azóta többször változott, de szerkesztőségünk három évtizede folyamatosan közvetíti a szombathelyi híreket.

A városi televízió létrehozásának gondolata a nyolcvanas évek második felétől érlelődött, a működési engedély 1989 májusában, a felszerelés fél évvel később érkezett meg. A műsorsugárzás 1990. február 5-én kezdődött, de a frekvenciamoratórium miatt 1993-ig valójában kalózadóként működött a televízió.

Sibinger János – a televízió első főszerkesztője
“Az az érdekes, hogy a televízió sugárzó televízió volt, ami az országban kuriózumnak számított, mert általában kábelvégekre települtek a helyi televíziók. Kaptunk egy sugárzási engedélyt, de az újjáalakuló parlament – a rendszerváltáskor – ezt felfüggesztette. Frekvenciamoratóriumot hirdettek, de mi nem sokat törődtünk ezzel, hanem adtunk.”

Az eltelt időszakban folyamatosan korszerűsítettük technikai eszközeinket, most a HD-átálláson dolgozunk. Időről időre a műsorszerkezet is megújul, de elődleges célunk mindig a hiteles tájékoztatás marad.

Lovass Tibor – elnök, Helyi Televíziók Országos Egyesülete
„Egy helyi televízió egy település életét mutatja be, a hétköznapi legfontosabb eseményeket jeleníti meg nemcsak a csatornákon, hanem a közösségi oldalain keresztül is. Dokumentál, archivál – gyakorlatilag videós anyagokat készít egy város életéről. És helyszíne, terepe annak, hogy bizonyos témaköröket a civilséggel vagy bármely ágazattal megvitathassunk.”

A harmincéves jubileumot március 28-án, a Weöres Sándor Színházban ünnepeljük egy közös előadással.

Halmágyi Miklós – ügyvezető igazgató, Szombathelyi Televízió
„Ebben az előadásba építenénk be, aktualizálnánk olyan elemeket, amik közelebb vihetik a nézőket a televízió világához. Egy kicsit érdekesebbé, talán azt is mondhatnám, hogy poénosabbá teszik. Utána pedig egy fogadáson szeretnénk vendégül látni mindazokat, akik ott lesznek.”

A gálaműsort rögzíti a televízió, és egy későbbi időpontban műsorára tűzi.