Hírek

30 éve szabadon - kiállítás a színházban

2020. január 07., 15:13

30 éve szabadon - a HYBRIDART Management kreatív ügynökség tablókiállítása a kommunizmus bukásának, a rendszerváltoztatásnak az időszakát eleveníti fel. A tárlat - hazai és külföldi városok után - most Szombathelyen, a Weöres Sándor Színház aulájában is látható két hétig, díjmentesen.

30 éve szabadon - kiállítás a színházban

Szürkeség, élelmiszerhiány, zárt határok - eddig fél tucat külföldi és magyar városban láthatták az érdeklődők a 30 éve szabadon című kiállítást, amely a kommunizmus bukásáról, a szovjet megszállás végéről szól. A tárlat az 1945-től az 1990-es évek elejéig terjedő időszak jelentősebb eseményeit, jellegzetes képeit mutatja meg.

Gyurácz Zsóka
“A barátnőimmel együtt jöttem erre a kiállításra, a Facebookon láttuk ezt az eseményt, és annak alapján gondoltuk, hogy nagyon izgalmas ez a kiállítás, hiszen még nem éltünk ebben az időszakban, de rengeteget meséltek róla a szüleink nekünk, és úgy gondoltuk, hogy a képeken keresztül jobban megtapasztalhatnánk ezt az időszakot.”

A Csodák éve, Először szabadon, Közös siker(20:05) - ilyen tablócímekkel találkozhat a közönség a tárlaton. Öt témakört ölel fel a kiállítás, közép- és kelet-európai kitekintéssel. Közérthetőségre és történeti hitelességre törekedtek a szervezők.

Szabó Tímea
“Ez a mi magyarságunk, a mi kultúránk része, és igazából a mai világban a kultúrának egyre fontosabb szerepet kéne kapnia, és fiataloknál ezt így nem látjuk, hiába vagyunk, akik rendszeresen színházba járunk, rendszeresen kiállításokra, és ez igazából baráti kikapcsolódás miatt jöttünk, és hogy megnézzük ezeket az érdekes kiállításokat, információkat.”

A megnyitón a történész-politológus Békés Márton - aki szombathelyi születésű - személyes élményeiről is mesélt.

Békés Márton - kutatási igazgató, Terror Háza Múzeum
“Hét éves voltam a rendszerváltoztatás idején, itt születtem, Szombathelyen, és Ausztria egy olyan lehetőségekkel teli világot jelentett, ahol életemben először láttam porshét, Interspárt és hajléktalant, ez egy nagyon fura helyzetet okozott, és szeretném, hogy ezzel az élménnyel minél többen gazdagodjanak.”

Korabeli újságcikket, fotókat, számos jellegzetes idézetet és egy kisfilmet is láthat a közönség a 30 éve szabadon című kiállítás tablóin a Weöres Sándor Színház aulájában január 21-ig. A belépés díjtalan.