Hírek

300-an haltak meg tavaly rákos megbetegedésben Szombathelyen

2012. április 11., 08:43

A rettegett kór elleni küzdelem egyik legfontosabb eszköze a rendszeres szűrővizsgálat. A korai stádiumban felfedezett betegség az esetek többségében gyógyítható. Április 10-én van a Nemzeti Rákellenes Nap.

300-an haltak meg tavaly rákos megbetegedésben Szombathelyen

Dohányzás, szeszesital-fogyasztás, elhanyagolt fogak - ez így együtt nagy eséllyel okoz szájüregi, vagy gégerákot. Egyre több ilyen esetet diagnosztizálnak a Markusovszky kórház fül-orr-gégészeti szakrendelésén.

Dr. Kisely Mihály - osztályvezető főorvos, Martkusovszky Kórház
"Azt szoktam mondani, hogy a betegek igen komoly pénzekért vásárolnak maguknak évek alatt egy rákot. Az idő előrehaladtával a gyógyítása egyre nehezebb."

Ha azonban időben felismerik a bajt, sokat lehet tenni a gyógyulásért. A megelőzést szolgálják a rendszeres szűrővizsgálatok. Vas megyében magas a részvételi arány a szervezett emlőrákszűréseken, de nagyon kevesen élnek a népegészségügyi méhnyakrákszűrés lehetőségével.  

Dr. Stánitz Éva - megyei tiszti főorvos, Kormányhivatal
"Folyamatosan dolgoznak azon, hogy lehetne nagyobb megjelenést elérni, a lakosságot jobban mozgósítani. Most éppen a védőnői hálózat képzésével, bevonásával próbálkozunk."

Szombathelyen az országos átlaghoz képest több a vastag- és végbélrákos beteg, ezért erre vonatkozóan is tervezik a rendszeres szűrővizsgálat bevezetését. Sokat tesznek a betegség korai felismeréséért a háziorvosok is.

Dr. Nagy Éva - háziorvos
"Sajnos olyan túlterhelt a rendelés, hogy nem mindig fér bele a betegnek a teljes körű szűrése, ezért ezt rendelésen kívül, alapítványi munkával szoktuk segíteni."

A Szombathely Déli Városrész Egészségügyéért Alapítvány legközelebb május 9-én tart bőrgyógyászati szűrővizsgálatot.