Hírek

32 önkéntes tűzoltó tett sikeres önkéntes és létesítményi tűzoltó parancsnoki vizsgát

2014. március 07., 16:18

Bizonyítványukat pénteken vehették át a Megyeházán. Az ünnepségen elhangzott: rendkívül fontos szerepük van az önkénteseknek.

32 önkéntes tűzoltó tett sikeres önkéntes és létesítményi tűzoltó parancsnoki vizsgát

A rábai árvízeknél az elmúlt években sok önkéntes, többek között helybeli önkéntes tűzoltó védte a házakat, településeket, az emberi életeket. Munkájuk kiemelkedő fontosságú.

Takács Árpád, igazgató - Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
A védelemben nemcsak a hivatásos állományúakat lehet bevonni, hanem nagy létszámú önkéntest, akik szakszerűen tudnak reagálni akár rendkívüli időjárásra , akár egy-egy nagyobb tűzesetre. Vagy a lakosság értesítésébe is betudjuk vonni őket.

Vas megyében közel 100 önkéntes tűzoltó egyesület működik. 32-en végezték el a 10 hónapos parancsnoki képzést.

Halvax Vanessa, Táplánszentkereszt
Mivel 2014 az önkéntes tűzoltók éve ezért nagyon fontosnak tartottuk a szakmai továbbtanulást. A szakmai képzést, hogy minden önkéntes tűzoltó egyesületnél legyenek olyanok akik szakmailag felkészültek.

Katona István,Vasvár
Nekem az érdekes volt a gyakorlati oktatás. A Petőfi-telepen a mászófalas oktatás. Sajnos Vas megyében csak itt van lehetőség a magasból mentést, önmentést, egyéb mentési feladatokat.

A Megyeházán vehették át a sikeres vizsgát követően a bizonyítványukat a résztvevők. 344 órás szakmai tanfolyamot kellett teljesíteni, ahol nemcsak a tűzoltáskor, műszaki mentéskor használt alapeszközökkel, az oltóanyagokkal ismerkedtek meg, hanem vezetéselmeti, jogi ismereteiket is bővítették. Az elmúlt években az önkéntes tűzoltóegyesületekhez is sok fiatal csatlakozott.

Kovács András, elnök - Vas Megyei Szent Flórián Tűzoltó Egyesület
2006 óta nem volt ilyen parancsnok képzés, űr keletkezett. Kevés az az ember akik az új jogszabályi lehetőségek következtében önálló bevetéskor tűzoltási feladatot is eltudnak látni. Önállóan a saját rajával, önálló beavatkozóként vehetnek részt részben műszaki mentésben, részben tűzoltóságban.

Akik önkéntes tűzoltók szeretnének lenni, azoknak egy 40 órás alapfokú tanfolyamon kell résztvenniük. Ezeket folyamatosan indítják.