MNB - 2
MNB

Hírek

35. Vas Megyei Levéltári Nap

2018. május 15., 14:58

Forradalmak és háborúk kora címmel szervezték meg a 35. Vas Megyei Levéltári Napot. A konferencián tíz előadás keretében járták körbe az 1848 és 1918 között Vas vármegyében történt eseményeket.

35. Vas Megyei Levéltári Nap

Háromszázhatvan oldalon mutatja be a württemberg huszárezred történetét ez a könyv. A kötet 14 évnyi kutatómunka után állt össze, a szerző szerint a legfőbb mondanivalója a hazaszeretet.

Horváth Béla
„Ezek a württembergi huszárok mint Lenkey kapitány százada, akik elsőként jöttek haza a hívó szóra, hogy veszélyben a haza, és a halálbüntetést kockáztatták ezért, illetve ezek a württemberg huszárok tették le utolsónak a fegyvert”

Nemcsak Hertelendi Miklósról és a württembergi huszárokról hallhattak a 35. Vas Megyei Levéltári Nap résztvevői, Hermann Róbert a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főtanácsosa a 45. honvéd zászlóaljról tartott előadást, de a többi közt szó volt az ostffyasszonyfai hadifogolytáborról is.

Horváth Sándor - néprajzkutató
„Sok ezer halottról tudunk, így szóbeszéd formájában, de ha a környező települések anyakönyveit is megnézzük, akkor sincs több, mint ötezer halott bejegyezve. Nem tudni ennek az okát teljesen pontosan. Különös egyébként az, hogy sok az eltérő, szélsőséges korú halott.”

A levéltári nap célja, hogy bemutassa az intézményben folyó munkát. A témaválasztást az idén több minden is indokolta.

Melega Miklós – levéltár-igazgató, főlevéltáros
„Az idei évben kettős évforduló kapcsán állapítottuk meg a fő témát. 1848-as forradalom 170. évfordulója, illetve az I. világháború befejezésének 1918as befejezésének – a centenáriuma adja az apropóját annak, hogy a mai előadásokat hogyan szerveztük meg,”

Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója köszöntőjében kiemelte: az előadások összefoglalják és bemutatják azt a hét évtizednyi történelmet, ami Vas vármegyére is nagy hatással volt.

„Ezalatt a 70 év alatt, egy század alatt, a 19. század alatt az emberiség megpróbálta felgyorsítani a maga fejlődését, és egy olyan fejlődést produkált, amit előtte századokon keresztül nem.”

A 35. Vas Megyei Levéltári Napon összesen 10 előadást hallgathattak meg az érdeklődők.