MNB
MNB - 2

Hírek

3D-s Szent Márton adomány

2016. május 26., 16:50

A Szent Márton-kút és a Surány-Patyi aranykorong 3D-s modelljeit adományozta a Horváth Boldizsár Kollégium két közintézménynek. A fiatalok egy pályázaton nyert nyomtatóval állították elő a másolatokat, és a jubileumi emlékév alkalmából teszik közkinccsé.

3D-s Szent Márton adomány

A térben való nyomtatás sem lehetetlen már Szombathelyen 2016-ban. Egy közelmúltbeli pályázaton Vas megyében egyedüliként a Horváth Boldizsár Kollégium nyert egy csaknem 800 ezer forint értékű 3D nyomtatót, amellyel egy speciális nyomtatószál használatával gyakorlatilag bármi előállítható. Első alkotásaikat a kollégium tanulói a Szent Márton jubileumi emlékév alkalmából két közintézménynek, a Szent Márton Látogatóközpontnak és a Savaria Múzeumnak adományozták.

Prófusz György - nevelőtanár, Horváth Boldizsár Kollégium
“A diákjaink elkészítették a Szent Márton-kutat egy 1790-es rézmetszet rajz alapján. Illetve a Surány-Patyi aranykorongot, amely az avar korból származik. A szombathelyi Savaria Múzeumban volt letéteményben, de az örökösök visszakérték, azóta nyoma veszett. Mi pótoltuk ezt a hiányt, és a Savaria Múzeum gazdagabb lesz egy ilyen tárggyal.”

Az ünnepélyes átadón a 3D nyomtatás technológiájáról is sokat megtudott a közönség.