Hírek

400 diák táncolta el a francia négyest

2017. május 19., 17:14

Közel 400 diák fogott hófehér esernyőt, és táncolta el a francia négyest az Európai Quadrille Táncfesztivál keretében a Fő téren. A bemutató - amely egyben Guiness-rekordkísérlet is - kizárólagos magyarországi helyszíne minden esztendőben Szombathely.

400 diák táncolta el a francia négyest

Így  indította el Koczka Tibor alpolgármester a rekordkísérletet. Diákok járták a francia négyest Johann Strauss Denevér című operettjének dallamaira a Fő téren.

Az Európai Quadrille Táncfesztivál szlovén kezdeményezésre indult 2005-ben. Szombathely az  egyedüli magyar város, ahol azóta minden évben táncolnak az érettségizők tiszteletére a diáktársaik.

A kilencedikes diákok hosszabb-rövidebb ideig készültek a produkcióra.

Berács Korina, Fábián Martin - Horváth Boldizsár Szakgimnázium
“Tegnap kezdtünk el gyakorolni, a suliból négy órára elkértek, szóval tök jó volt, Te nem is mentél ugye egész nap suliba, meg hát ugye ma egész nap.”

“Hát én is élveztem, jó volt, most meg csapassuk!”

A napóleoni időben élt arisztokrácia divatos táncát - a szokásos esernyővel színesítve - fél órán keresztül ropták a diákok. A Guiness-rekord nyilvántartások alapján ez a rendezvény a legnagyobb az egy időben előadott szinkrontánc kategóriában.

Parais István - igazgató, AGORA Kulturális Központ
“Európa több mint 30 városában, délben, a mai napon egy időben közel 25-30 ezer fő együtt táncol. A részeredményeket már ma este tudni fogjuk, de körülbelül fél évet kell várnunk a hivatalos végeredményre, amely alapján reményeink szerint hivatalosan is rekorddá nyilvánítják.”

Ezek a lányok a közgazdaságiból érkeztek a Fő térre, francia négyest táncolni.

Vidos Karolt-  Horváth Boldizsár Szakgimnázium
“Gyakorlatilag az egész osztály eljött, mert nagyon jó dolognak tartottuk, hogy részt vehetünk egy ilyen rendezvényen.”

A rekordkísérletben szinte a város összes középiskolájából, illetve egy általános iskolából is mintegy négyszáz tanuló vett részt.