Hírek

423 halálos áldozatot követelt a szövetséges erők pusztító szőnyegbombázása Szombathelyen

2024. március 05., 21:52

423 halálos áldozatot követelt a szövetséges erők pusztító szőnyegbombázása 1945. március 4-én Szombathelyen. Több mint 3500 épület rongálódott meg, köztük a Városháza és a Székesegyház. A város túlélte a tragédiát, újjáépült, de a trauma jelen van a tudatalattinkban - hangzott el a bombázás 79. évfordulóján megtartott kegyeleti megemlékezésen.

423 halálos áldozatot követelt a szövetséges erők pusztító szőnyegbombázása Szombathelyen

"Záporozni kezdtek a halált osztó bombák."

A Munkácsy-díjas szobrászművész, Kiss Sándor: Szent Ferenc könyörög a világbékéért című domborművénél vette kezdetét a kegyeleti megemlékezés a Thököly utcában.

"Itt szeretném hagyni a világot, mely úgysem más, mint egy csatatér."

Petőfi egyik versét zenésítette meg és adta elő Tóth Dániel, majd ökumenikus szertartás következett Steindl Papp Judit evangélikus, Jakab Bálint református lelkészek, valamint Kercza Csaba Astrik ferences atya vezetésével.

"Mi emberek az egész teremtettségben attól vagyunk különlegesek, hogy nekünk adatott meg az emlékezés gyönyörűsége és néha a terhe."

Közösen imádkoztak a békéért és a városért. Koszorút helyeztek el az emléktáblánál a szombathelyi önkormányzat és a kormányhivatal vezetői, a pártok, egyesületek és egyházak képviselői. Mécsesek gyúltak a polgári áldozatok tiszteletére.

A megemlékezés a Berzsenyi téren, az egykori Városháza és színház épületénél folytatódott. 79 éve ezen a napon Szombathely haldoklott - mondta emlékbeszédében a polgármester, akinek üknagyanyja három lányával együtt a Sas utca romjai alatt lelte halálát. 3575 épület rongálódott meg és 423 áldozatot követelt a bombázás.

Nemény András - polgármester

"Városunk, Magyarország legrégebben lakott városa, mely oly sok csapást átélt, túlélte ezt a tragédiát is. A szíve, a szombathelyi közösség és annak ereje tovább dobogott, újraépítette a testet és elkezdte begyógyítani a lelkeket is."

Nemény András úgy fogalmazott: a trauma a sejtjeinkbe ivódott. Az utódok dolga az emlékezés, de kötelez minket az elődök hite és reménye is. Úgy kell élnünk, hogy ne történhessen hasonló - hangsúlyozta a polgármester. Az emlékezők koszorút helyeztek el a 2005-ben, a bombázás 60. évfordulóján leleplezett emléktáblánál, majd átvonultak a Székesegyházhoz, ahol Székely János mondott emlékező imát.

Székely János - megyéspüspök

"Nem tehetünk mást, minthogy imádkozunk a békéért, az emberiségért, hogy tanuljuk újra a bölcsesség, a szelídség, az emberség útjait."

A nagytemplom falán 2020 óta emléktábla áll, mely Marosfalvy Antal hőstettét hirdeti. A tűzszerész ezen a helyen hatástalanított egy fel nem robbant bombát, és ezzel megmentette a Székesegyház északi falát a pusztulástól. A jelenlévők itt helyezték el az emlékezés koszorúit, mécseseit.