Hírek

60 éves a szombathelyi felsőoktatás

2019. október 18., 15:00

A szombathelyi felsőoktatás elindulásának hatvanadik évfordulóját ünnepelték pénteken. A moziban köszöntők hangzottak el, a Berzsenyi-szobornál koszorúztak, az egyetem épületében pedig megnyitották a Hatvan év képekben című fotókiállítást.

60 éves a szombathelyi felsőoktatás

Az egykori Faludy-gimnázium épületében 1959 szeptemberében kezdődött a Szombathelyi Állami Tanítóképző Intézet első szemesztere. Az elmúlt évtizedek történetének jeles állomása volt 1974, az önálló tanárképző főiskola alapítása, ami egy évtizeddel később vette fel Berzsenyi Dániel nevét. Az intézmény 2008 és 2016 között a Nyugat-Magyarországi Egyetem része lett. Azt követően az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel egyesült a Savaria Egyetemi Központ.

Németh István - rektorhelyettes, ELTE Savaria Egyetemi Központ
“2018 augusztusában a Berzsenyi-név visszakerült Szombathelyre, megalakult a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ, amely most már az ELTE hátterével, az ELTE támogatásával a teljes tanárképzési portfólióját működteti a régióban.”

Egykori és mai oktatók, hallgatók együtt ünnepelték, hogy hatvan éve indult el a felsőfokú képzés Szombathelyen. Az itt végzettek közül sokan a pályán maradtak. Márton Imre testnevelés-népművelés szakra járt, most a makói kulturális központ vezetője, emellett óraadó tanár is.

Márton Imre
“A főiskolán járva hirtelen azt látja az ember, hogy milyen sok gyerek van itt. És ha visszagondol: gyakorlatilag mi is ilyen gyerekek voltunk negyven évvel ezelőtt.”

Ma több mint kétezren tanulnak a Savaria Egyetemi Központban, a hallgatók háromnegyede pedagógusképzésben vesz részt. A szombathelyi oktatási egységek sorában a pedagógusképző központ mellett működik a gazdálkodástudományi tanszék, továbbá a műszaki, a sporttudományi, valamint a pedagógiai és pszichológiai intézet.

Borhy László - rektor, Eötvös Loránd Tudományegyetem
“Huszonöt százalékos emelkedés figyelhető meg hallgatói létszámban, ez már egy nagy eredmény, hiszen még csak két éve került az ELTE-hez ez az intézmény. Sikerült a csökkenést megállítani, növekedési pályára állítottuk az intézményt.”

A jubileumi ünnepségen megkoszorúzták Berzsenyi Dániel szobrát. Ezt követően pedig fotókiállítás nyílt az aulában, Hatvan év képekben címmel.