Hírek

8. Nemzetiségi Nap a Múzeumfaluban

2011. szeptember 27., 06:39

A kulturális sokszínűség adja meg Szombathely sajátos karakterét – mondta el dr. Takátsné dr. Tenki Mária, Szombathely civil tanácsnoka a 8. Nemzetiségi Nap megnyitóján. A már hagyományosan a Múzeumfaluban tartott rendezvény  a generációk egymásra találása is, hiszen ilyenkor a városban élő horvát, német, szlovén nemzetiségek és a roma kisebbség tagjai kortól függetlenül, együtt vesznek részt a hagyományőrző programokon.

8. Nemzetiségi Nap a Múzeumfaluban

"Túlérett már a szőlő, a szüretet el kell kezdeni!"

Kidobolta a kisbíró, kezdődhet a szüret. A vaskeresztesi hagyományokat mutatta be a szombati nemzetiségi napon a német nemzetiség kulturális csoportja énekkel és természetesen musttal.

Hatosné Németh Valéria
Vaskeresztesen egy bajor-osztrák nyelvjárást beszélünk. Őseink elhozták magukkal a kultúrát. Van egy énekkarunk, 14 éve újra életre hívtuk. 4 éve pedig egy tánccsoportunk. A 60-as években volt utoljára.

Idén a német nemzetiség tagjai voltak a főszervezői a már 8. alkalommal megrendezett Nemzetiségi Napnak.

Friedl Tamás elnök, Német Kisebbségi Önkormányzat
Ezt így kell folytatni, és talán akkor tele lesz a tér egyszer, ami talán a legfontosabb lenne, hogy egyre többen tudják és tudatosan vallják magukat azoknak, ahová tartoznak.

A horvátok önkormányzati elnöke is azt várja az októberben induló népszámlálástól, hogy az eddigieknél többen vállalják fel nemzetiségi hovatartozásukat.

Skrapits László elnök, Horvát Kisebbségi Önkormányzat
Még valami félelem mindig él az emberekben. Pedig azt mondom, bátran vállalják identitásukat, hiszen engem pl. még semmi atrocitás nem ért ebben az országban, mint horvátot.

Az idei nemzetiségi napra ellátogatott a Szlovén Köztársaság főkonzulja is.

Angelina Trajkovski főkonzul, Szlovén Köztársaság
Először vagyok itt, és nagyon örülök, hogy együtt lehetek a szombathelyi nemzetiségiekkel. Ez egy különleges alkalom az itt élők számára, hisz bemutathatják a kultúrájukat. Nagyon tetszettek a műsorok és a kézműves foglalkozások, főleg azért, mert a generációk itt együtt lehettek.

A szombathelyi nemzetiségek napján a résztvevők az óvodás és iskolai művészeti csoportok bemutatkozása után közösen alkothattak a hagyományőrző kézműves foglalkozásokon.