MNB - 2
MNB

Hírek

82. Ünnepi Könyvhét

2011. június 02., 17:13
Kora délután a Fő téren hivatalosan is megnyitotta Puskás Tivadar polgármester a 82. Ünnepi Könyvhetet. Legyen Szombathely az olvasás fővárosa is - szlogennel a Savaria Egyetemi Központ könyvtára egész napos programot szervezett ma az olvasás népszerűsítésre.
82. Ünnepi Könyvhét

Szabó Tibor színművész a rímhányó Romhányi verseivel szórakoztatta a járókelőket a Fő téren. Az Ünnepi Könyvhétre és Gyermekkönyv napokra több mint 400 kiadvány jelent meg - mondta el köszöntőjében Puskás Tivadar a polgármester.
Később egy játékos kérdezz-felelek vetélkedőn elevenítették fel a magyar irodalom kiemelkedő alkotásait. Elhangzott az is, hogy az elektronikus könyvek még mindig nem szorították háttérbe a hagyományos kiadványokat.
 
Dr. Fűzfa Balázs - irodalomtörténész
"Tudjuk, hogy az információkat ma alapvetően nem könyvből szerezzük, de ha pótolhatatlan élményt akarunk szerezni, akkor a Google-val nem tudunk beszélgetni, de egy könyvvel mindig tudunk."
 
Az iskolák bemutathatták kedvenc könyvüket és városszerte felolvasó pontokon is népszerűsítették az olvasást.
 
 
Baranyai Anna - tanuló, Nagy Lajos Gimnázium
"Délelőtt franciaórán kijöttünk a Weöres Sándor szoborhoz verset felolvasni."
 
 
Ilyen felolvasópont volt még az evangélikus templomban is, az egyetemi könyvtárban pedig helyi írók közreműködésével ismerkedhettek irodalmi szövegekkel a kisiskolások. Az aulában scrabble bajnokságot szerveztek, valamint rajzokból és ún. szövegtárgyakból nyílt kiálítás.

Barki Katalin - könyvtárigazgató, NymE-SEK
"Minél többen vegyenek a kezükbe könyvet, olvassanak. A legfontosabb a szövegértés ma. Mindegy, hogy hagyományos dokumentumot vagy a neten, de mindig visszajutunk az olvasáshoz."
 
Erre kívánták felhívni a figyelmet a Fő téri villámcsődülettel is. 10 percig mindenki a magával hozott könyvből olvasott, így fejezte ki elkötelezettségét az olvasás mellett.