Hírek

85 rendészeti képzésen tanuló diák ismerkedhetett meg a tűzoltók hétköznapjaival

2019. július 01., 14:57

A programban szerelés, védőruhába beöltözés és tűzoltás is szerepelt. A Savaria Szakgimnázium fiataljai egy hetes szakmai gyakorlatukat töltötték a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó Parancsnokságon.

85 rendészeti képzésen tanuló diák ismerkedhetett meg a tűzoltók hétköznapjaival

Egyszerűnek tűnik a feladat: felvenni az előre elkészített védőruházatot. Nem mindegy azonban, hogy milyen gyorsan magára ölteni a szolgálatot teljesítő lánglovag. A riasztást követően két percen belül el kell indulniuk a káresemény helyszínére. A beöltözést is gyakorolták a rendészeti szakmacsoportba járó tanulók, akiket a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai éven át oktatnak az iskolákban.

Balogh Eszter – sajtószóvivő, Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Ez egy 35 órás gyakorlati foglalkozás. Itt most nálunk 85 diák lát el különböző feladatokat. A hét elején többek között szerelési foglalkozásokon vettek részt, aztán egy dokumentumfilmet néztek meg, a mai nap pedig a kötéltechnikát gyakorolhatták.

A hőségben is a legizgalmasabb feladatnak bizonyult az úgynevezett tálcatűz megfékezése. Így gyakorolhatták biztonságos körülmények között, de élesben a tűzoltást a fiatalok, kizárólag védőruházatban.

Balatoni Adél
A Savariában tanultuk, rendészeti szakosok vagyunk, most tizedikesek vagyunk és a tanáraink segítettek ebben, hogy amit elméletben már megtanultunk, azt most itt végre gyakorlatban is kipróbálhattunk.

A feladatok között szerepelt a biztosítókötél helyes használatának elsajátítása is. A Savaria Szakgimnázium tanulói között volt olyan, aki már járt a tűzoltóságon, a lánglovagok hétköznapjaival azonban ilyen részletesen csak most ismerkedhetett meg.

Unger Patrik
Tavalyi évben volt egy ilyen szakmai túránk, mikor a szakmai óra keretei között bejöttünk ide, sokféle részét kipróbálhattuk a tűzoltóságnak, például a slagnak az összeszerelését, a szerszámokat mutatták be nekünk.

A szakmai gyakorlat egy hétig tartott, amelynek utolsó napjaiban a diákok a TFA Hungary Az ország legerősebb tűzoltója nemzetközi verseny lebonyolításában segédkeztek Bükfürdőn a szervező Vas megyei katasztrófavédőknek.