MNB
MNB - 2

Hírek

86 ezer egészségügyi dolgozó kap fizetésemelést január elsejéig visszamenőleg

2012. március 23., 15:30

Ez az orvosokat és a szakdoglozókat érinti, akik várhatóan nyáron kapják meg az emelést egy összegben. Ebben a Markusovszky Kórház 250 orvosa és 600 szakdolgozója is részesül. A béremelés nem érinti az alapellátásban dolgozókat.

86 ezer egészségügyi dolgozó kap fizetésemelést január elsejéig visszamenőleg

A béremelést január elsejétől visszamenőleg fogják megkapni az érintettek. A fizetésemelés nem egyszerii juttatás lesz, és jogszabály módosításra is szükség van. Ez a tervek szerint nyárra készül el, az emelés összegét csak azután kapják meg az érintettek. Az intézkedés nem érinti az alapellátásban dolgozókat.

Prof. dr. Nagy Lajos, vezérigazgató, Markusovszky Kórház
"A szakellátásban dolgozó orvosok, gyógyszerészek, egyéb diplomások és a szakdolgozók fognak béremelést kapni. Gyakorlatilag az első kézbe fogható pénz ez az augusztusi fizetésekkel lesz kifizetve."

Az orvosok esetében a 350 ezer forintos bruttó alapbér alatt keresők 65 ezer forint pluszt kapnak havonta. A 350 és 450 ezer forint között keresők 10 ezer forintonként 5 ezer forinttal kevesebb pluszt kapnak, a 450 ezer forint felett keresők pedig 10 ezer forinttal növlik a bérüket.  A gyógyszerészek 50%-os béremelést, a többi diplomás egészségügyi dolgozó pedig 31 ezer forintot kap. A szakdolgozók egyharmadának 20 ezer forint feletti lesz a fizetésemelése, a többieknek pedig 15-20 ezer forint közötti. A béremelés országosan 86 ezer embert érint, így a Markusovszky Kórház összes szakdolgozóját és orvosát is.

"Ennek mindenki természetesen örül. Mert meg kell mondani, hogy ezt gesztusként kell elsősorban értékelni, hogy a kormányzat részéről valami jószándékot, segítőkészséget tükröz."

Az osztályvezető szerint a jövőben további hasonló intézkedésekre lenne szükség, ezt mondja a vas megyei orvosi kamara irodavezetője is.

Dr. Lazáry György, irodavezető,  Vas Megyei Orvosi Kamara
"A béremelés nagyságáról annyit lehet mondani, hogy első lépésként elfogadható, azonban feltétlenül ebben az évben további béremelésekre van szükség."

Az kamarai irodavezető szerint a sávos fizetésemelés hátránya, hogy  elmossa a magasabban és alacsonyabban képzett orvosok közötti bérkülönbséget.