Hírek

9. Hadtörténeti találkozó

2019. május 02., 15:17

A honfoglalástól egészen az első világháború időszakáig mutatkoztak be katonai hagyományőrzők a 9. alkalommal megrendezett hadtörténeti találkozón. A szervező Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület célja megismertetni az érdeklődőkkel a magyar történelem dicsőséges korszakait.

9. Hadtörténeti találkozó

"Kanócot izzíts, isten szent nevében tűz!" két lövés
A körmendi Batthyány Lovas Bandérium tagjai puskával a kézben gyalogosan, (13:03) és a nyeregben is a 17. század második felét, Rákóczi korát idézték meg.

Stránczli Attila - vajda, Batthyány Bandérium, Körmend
"Mikor Kanizsa 1600-ban elesett, a Rába is határvidékké vált, a török és a Habsburg-birodalom határvidékévé. Ekkor léptek színre Batthyány Ádám huszárjai, lovas bandériuma, akik felvették a harcot a török hódítókkal."

Kicsivel odébb kétszáz évvel korábbról a Fekete Sereg vert tábort.

Varga Tibor - tag, Fekete Sereg
"Először az íjászok, számszeríjászok és muskétások tüzeltek a pajzs mögül, majd amikor az ellenség közelebb ért, akkor ezek hátravonultak a hátsó sorokba, és előjöttek a páncélos vitézek, alabárddal, lándzsával fogták fel az ellenség támadását."

Katonai hagyományőrzők népesítették be május elsején a Szent István parkot: hét egyesület mutatkozott be.

Sátory Károly - elnök, Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület
"Május 1. az olyan, hogy ki kell menni a parkba, inni egy sört, enni egy virslit, de ha mögé olyan programot teszünk, ami hasznos, mert megismerhetem vagy átismételhetem, élőben láthatom a magyar történelmet, akkor már tettünk valamit azért, hogy az emberek fontosnak érezzék, hogy szeretik a hazájukat."

A résztvevők közösen vonultak át a 83-as gyalogezred emlékművéhez.

Hende Csaba - országgyűlési képviselő
"Számtalan csatában és háborúban védelmezték az önökhöz hasonló öltözetű, koronként más és más fegyverzettel, de mindig ugyanezzel a meggyőződéssel felvértezett magyar katonák, hogy tudniillik: a kötelesség előbbrevaló mint az élet. Így védelmezték a hazát."

Több száz érdeklődő járta körbe a katonai táborokat, a szép időben igazi családi programmá vált ez az élő történelemóra.