Hírek

9 nap a demokráciáért

2010. június 15., 16:32
Az LMP szerint a demokrácia értékeivel szembeni támadás a Fidesz-KDNP beterjesztett javaslata a választási törvényről. A Parlament jövő hétfőn szavaz az országgyűlési képviselőválasztást szabályozó jogszabályról, melyről kedden a Lehet Más a Politika tartott sajtótájékoztatót Szombathelyen a Császárkőnél.
9 nap a demokráciáért


Mező János, az országos választmány tagja úgy véli: a kopogtatócédulák gyűjtési rendszere reformra szorul, mert szerinte azt régóta a kopogtatócédula-maffia tartja kézben. Az LMP azt javasolná, hogy egy egyszerű önéletrajzzal és 100 aláírás gyűjtésével bárki indulhasson a választáson, ám a Fidesz ennél jóval szigorúbb előírást szavazna meg. Ráadásul a cédulák begyűjtésének határidejét 35-ről 9 napra csökkentené. Mező szerint a civilek ezt nem tudják megoldani.

Plechl Tibor, az LMP megyei választmányi tagja úgy véli, a Fidesz még az észérveket sem hallgatja meg és nem hajlandó politikai vitákba bocsátkozni. Az LMP választmányi tagjai szerint a kormányzó pártok olyan focimeccsen szeretnének játszani, ahol ők hozzák a nézőket, a szabályokat és a játékvezetőt is. Ilyen meccsen pedig - az LMP-sek szerint - nem lehet igazi győztes.