MNB - 2
MNB

Hírek

90 év 90 fa - gyümölcs csemetéket ültettek a Magyar Katolikus Karitasz fennállásának ünnepén

2021. május 03., 13:49

Nem csak a plébániai épületeket újította fel az elmúlt években a Szombathelyi Egyházmegyei Karitasz, hanem azok kertjeiben is munka folyik. A 2010-ben indult Kríziskamra mintaprojekt komoly bevételhez juttatta a rászoruló családokat. Most újabb 90 gyümölcsfát és bokrot ültettek a Szent Pál Szociális Központ udvarán, amely egyben emlékpark is lesz. 90 éve jött létre a magyar katolikus karitasz, 30 éve szerveződött újjá a Szombathelyi Egyházmegyei Karitasz és 10 éves a kemenespálfai intézmény.

 

90 év 90 fa - gyümölcs csemetéket ültettek a Magyar Katolikus Karitasz fennállásának ünnepén

Sallai Flóriánnak több évig a Szent Pál Szociális Központ nyújtott megélhetést. A most 10 éves intézmény szociális foglalkoztató és nappali ellátó is egyben.

Némethné Pál Gyöngyi – csoportvezető
„Nekem nagyon jó érzés, hogy a 10 évet megélhettem, nagyon szeretem az itteni klienseket. Mindent megteszek értük, hogy nekik jó legyen.”

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitasz 400 megváltozott munkaképességű embernek ad munkát különböző intézményeiben.

V. Németh Zsolt – miniszteri biztos
Mindig olyan módon segítenek, ami a legfontosabbat adhatja. Van, amikor pénzt kell adni, van amikor élelmiszert kell adni.

A kistelepüléseken működtetett Kríziskamra mintaprojekt az itt élők tudására is alapoz, ami az életmód, a szemlélet megőrzését segíti. A magyar karitasz hálózat 1931-ben kezdte meg működését. A 90. évforduló tiszteletére most gyümölcstermő emlékparkot hoznak létre.

Écsy Gábor – elnök, Magyar Katolikus Karitasz
Tudásunkat, reményünket, bátorságunkat, hoztuk ide, és reméljük, hogy évek múlva az itt jelenlévők utódai meglátják, hogy nem hiábavaló volt a faültetés. 13.10 Mint ahogy nem hiábavaló minden olyan tett, amit embertársainkért végzünk.

A megyei közgyűlés elnöke szólt a plébániákon folyó eredményes munkáról, és arról, hogy káros lehet az a folyamat, miszerint hamarosan a Föld népességének nagyobb része már most a városokban él.

Majthényi László – elnök, Vas Megyei Közgyűlés
Akinek nincs meg a napi kapcsolata a földdel, abból más lelki bajok is fognak majd következni. Úgyhogy itt most minden egyben van.”

A gyümölcsfa telepítéshez Székely János megyéspüspök kért áldást.

Székely János – megyéspüspök
Ünnepeljük a 90 évvel ezelőtt megalakult Magyar Katolikus Karitaszt, amely rengeteget tett az utóbbi években is a legszegényebbekért, a bajbajutottakért, és ünnepeljük a 30 éve megalakult Szombathelyi Egyházmegyei Karitaszt, amely az egyházmegyénknek egy nagy büszkesége.

A hármas jubileum tiszteletére a kemenespálfai intézmény udvarára 40 bogyós gyümölcsbokrot és 50 körtefát ültettek.

Tuczainé Régvári Marietta – igazgató, Szombathelyi Egyházmegyei Karitasz
„A tüskés körtétől kezdve az alexander körtén át a téli fajtáig mindent ültettünk ide, éven tudnak ide a nagycsaládosok bejönni, körtét vinni a gyerekeknek, és ha szép lesz a termés, akkor ebből is készül aszalt körte, mert aszalóüzemünk is van, valamint körtelekvár.”

Több telephelyükön is termesztenek gyümölcsöt, amit saját maguk dolgoznak fel. A tervekben szerepel egy újabb ültetvény telepítése, valamint két helyszínen családok átmeneti otthona létesítése is.