Hírek

90 éves a Haladás VSE

2010. március 08., 13:20
90 éves a Haladás Vasutas Sportegyesület. A jubileumról nagyszabású ünnepi közgyűlésen emlékeztek meg hétvégén a Haladás Munkacsarnokban. Az évfordulóra 1000 oldalas könyv is megjelent Vas megye legnépszerűbb sportegyesületéről.
90 éves a Haladás VSE

"A világranglistán harminc valahanyadik voltam 1976-ban. A Roland Garoson nyolc között, Rómában nyolc között, Monte-Carloban négyszer elődöntős voltam." Sportolóként elért nagyszerű eredményeit sorolja Szabó Éva, a HVSE egykori kiváló teniszezője, 28-szoros magyar bajnok. Pályafutása Szombathelyen indult, majd a Vasasban folytatta. 1985-ben tért vissza régi egyesületéhez.

Szabó Éva, szakosztályvezető
"Mi itt töltöttük a gyermekkorunkat. Nyáron, iskolai szünetekben lejöttünk és este tízig játszottunk. Sanyi bácsi főzött nekünk, a régi strandra lejártunk, teniszeztünk. Csodálatos éveket töltöttünk itt."

Rehus Uzor Györgynek a Haladás volt az első és egyetlen egyesülete, ahol versenyzett. Többszörös magyar bajnok, kiváló helyezéseket ért el a különböző világversenyeken. Több sportágat is kipróbált, de a súlyemeléshez húzott a szíve. Azt mondja: az első napot, amikor belépett a súlyemelőcsarnokba, nem felejti el.

Rehus Uzor György
"Németh Pali bácsi által kerültem ide, 1965-ben. Ő ismerte a Tóth Gézát és szívesen fogadtak és azóta itt vagyok."

Régi idők emblematikus alakjai és az új idők kimagasló eredményeket elért sportolói, sportvezetői is megjelentek a Haladás munkacsarnokában, szombaton megtartott ünnepi közgyűlésen. 90 évvel ezelőtt, 1919-ben alkották meg az alapszabályt, és azóta működik önálló egyesületként a HVSE. Kezdetben öt szakosztályban lehetett sportolni, de volt, hogy 34 is működött egyszerre. Az elmúlt 90 évben nemcsak magyar bajnokságokon, hanem világversenyeken is kimagasló eredményeket értek el az egyesület sportolói.

Dr. Kövér István, elnök - HVSE
"Ennek a 90 évnek a legnagyobb eredménye, hogy ma is él, létezik, működik. És nem kellett megszüntetni. Sok nehéz, viharos időszakot élt át, de mindig talpra állt."

Az ünnepségen Veres András megyés püspök megáldotta a HVSE zászlóját, majd emlékérmeket, emlékplaketteket, elismerő okleveleket adtak át a sportolóknak, a szakosztályok irányítóinak, az egyesület vezetőinek.

Az elmúlt 90 év történetét 1000 oldalas könyvben is megörökítették: számtalan fotó idézi fel az elmúlt évtizedeket, de az eredmények között is lehet böngészni.