MNB
MNB - 2

Hírek

A 2007-2013-as uniós támogatási ciklus végéhez közeledünk

2013. július 17., 19:24

Ez volt az első teljes költségvetési időszak, amely jelentős uniós támogatásokat hozott az országnak, benne a régiónknak. Mire sikerült ezeket a forrásokat fordítani? Erre a kérdésre keresték a választ a Ma-Holnap című közéleti magazinunkba meghívott szakértők.

A 2007-2013-as uniós támogatási ciklus végéhez közeledünk

A 8 ezer milliárd forint uniós forrásnak a 1,5 %-a érkezett a régiónkba, amely összeg öt területen került felhasználásra az Operatív Programokon keresztül.

Breznovics István ügyvezető igazgató Regionális Fejlesztési Ügynökség
Közel 3000 új munkahely teremtődik, ebből már egy jelentős rész megteremtődött, ennek a programnak a keretében. Több mint 16 ezer munkahelynek a hosszabb-rövidebb ideig történő fenntarthatósága biztosítottá válik, az említett városhálózatok a megyei jogú városok és a kisebb települések város rehabilitációs programokon keresztül szinte mindegyike valamilyen formában megújult.

A 28 ipari park 350 betelepülő cége 40 ezer embernek adott új munkahelyet. 206 hektár terület infrastrukturális kialakítása is megvalósult, ami fundamentuma lehet a további gazdasági fejlesztéseknek. Tömegével jelentek meg helyi termék előállító kezdeményezések, és a helyi piacok. A falvakból azonban továbbra is hiányoznak a vállalkozók, akiket támogatni lehetne.

Kovács István elnök, Oszkói Hegypásztor Kör
Egyetlen egy lehetőség van, hogy az ott lévő önkormányzat, mint az egyetlen szervezet, testület kezd el aktívan foglalkoztatni, vagy terméket előállítani, úgy hogy erre is nagyon jó kezdeményezések születtek.

A 2014-20-as ciklusra már elkészültek a hazai tervek, a főbb stratégiai irányvonalak.

Polgár Tibor stratégiai igazgató, Nyugat-Pannon Nonprofit Kft.
Ez a 14-20-as tervezésnek azt gondolom az egyik fő feladata, hogy hogyan vezeti át ebből a pontszerű, nagyméretű infrastruktúrafejlesztés - időben, gyorsan elkölteni pénzt - típusú szemléletből egy együttműködési és humán alapú szemléletbe ezeket a programokat.

Az elvégzett fejlesztéseket, felújításokat most hasznosítani kell, ebben az emberi faktornak, és a közösségi háttérnek lesz nagyon fontos szerepe.