Hírek

A 60 éve elhunyt Pető Ernőre emlékeztek

2019. november 13., 14:19

90 éve, 1929. szeptember elsején avatták fel Vas vármegye közkórházát, melynek létrehozása Pető Ernő sebész főorvos elhivatott szervezőmunkájának köszönhető. Halálának 60. évfordulóján az alapító igazgatóra emlékeztek az intézményben, átadták a róla elnevezett emlékplakettet, és köszöntötték a kerek születésnapot ünneplő dolgozókat.

A 60 éve elhunyt Pető Ernőre emlékeztek

Márkus Béla, a kórház tudományos bizottságának elnöke köszöntötte a megjelenteket, (00:16) majd Leiner Frigyes, a szülészeti osztály vezető főorvosa elevenítette fel a kórházalapító életútját. Pető Ernő az első világháború alatt ezredorvosként szolgált, majd felkarolva a szombathelyi polgári kórház ügyét, 1929-ben létrehozta az ország akkor legmodernebb fekvőbeteg-ellátó intézményét. 1999 óta szerveznek Pető Ernő-emlékünnepséget a Markusovszky-kórházban. (11:16) A róla elnevezett emlékplakettet idén Kneffel Pál vehette át, akinek munkáját szülészként és a nőgyógyászati onkológia szakértőjeként is mindvégig magas szakmai színvonal jellemezte.

"1986-ban megpült a komplex tömb,a szülészet, csecsemő- és gyermekosztály, a labor. Az ország legkorszerűbb épületében a szülészet és az újszülött-ellátás egymás mellé került."

Emlékelőadásában az osztály múltjáról és saját pályájáról is beszélt, méltatva kollégáit.

Kneffel Pál - ny.osztályvezető főorvos, Szülészeti Nőgyógyászati Osztály
"Én nem egyedül, egymagamban dolgoztam, és értem el azokat az eredményeket, amiket elértem. És nem egymagamnak köszönhetem azokat az elismeréseket, díjakat, szóbeli, vagy betegtől származó elismeréseket, amiket megkaptam. Az egészségügyben ez mind csapatmunka."

Pető Ernő-emlékplakettel tüntették ki posztumusz Zoltán Tibort, a szombathelyi urológia megalapítóját. A díjat unokája vette át.(12:07) Szakdolgozói Életmű díjban részesült Pungor Judit osztályvezető gyógytornász.

Pungor Judit - osztályvezető gyógytornász, Fizioterápiás Osztály
"40 éve kezdtem a pályát, és egy percig nem bántam meg, gyönyörű volt, csodálatos éveket adott. Jó volt a betegekkel dolgozni, beszélgetni, néha át kellett venni a panaszaikat, terheiket, de mindig rugalmasan meg tudtuk oldani. Csapatban dolgoztam, kollégák vettek körül, és mindig az egyedüli ember számított a gyógyulásban."

Köszöntötték a kerek születésnapot ünneplő, nyugalmazott dogozókat, nyolcan vehettek át emlékérmet.