Hírek

A Barakkváros foglyai

2018. november 14., 14:48

Az ostffyasszonyfai hadifogolytábor történetét mutatja be az a film, amelyet az AGORA Savaria Filmszínházban, pódiumbeszélgetéssel egybekötve mutattak be. A Barakkváros foglyai című dokumentumfilm a Vasi Múzeumbarát Egylet örökségpedagógiai programjának részeként, az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatásával készült.

A Barakkváros foglyai

Az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legnagyobb hadifogolytábora működött Ostffyasszonyfán. Ez az időszak jól dokumentált, így megjeleníthetőnek, feldolgozhatónak ítélték az alkotók.

Tóth Kálmán - alkotó, titkár, Vasi Múzeumbarát Egylet
“Van egy örökségpedagógiai célja is a filmnek, azon túl, hogy összegzi azoknak a kutatásoknak az eredményeit képekben, hiszen az egész egy örökségpedagógiai program elemeire épül fel, a Vasi Múzeumbarát Klub tagjai, gyerekek ismerkednek a témával, és a történeti kutatók, a téma szakértői pedig hozáadják az információkat.”

Az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság a pedagógiai program részeként közel két millió forinttal támogatta a film elkészítését.

Horváth Zoltán - független filmes
“Egy múzeumpedagógiai foglalkozás keretében nagyon sok gyereket sikerült bevonni, helyszínre mentünk, és így próbáltuk egy kicsit életszerűbbé, izgalmasabbá tenni a témát.”

Több tucatnyi ember dolgozott a dokumentumfilmen, egy éven keresztül.

Boros Ferenc - alkotó
“Vas megyében abban az időszakban ez volt az egyik legnagyobb település, 45-50 ezer fős volt ez a hadifogolytábor, és Vas megye legnagyobb települései között tartották számon, nagyon érdekes az, hogy külön pénzneme is volt ennek a kis településnek, kis városnak, külön postája volt, külön vasútvonala volt.”

Az alkotók azt szeretnék, ha a filmet tanórákon is használnák Vas megyében. Az oktatási intézmények kaptak egy-egy példányt a dokumentumfilmből, amely 50 perces - ezzel az időtartammal is segítve az órai felhasználást.