Hírek

A biztonsági rendszerek használatát ellenőrzi fokozottan a rendőrség egy héten

2024. március 13., 11:33

A biztonsági rendszerek használatát ellenőrzi fokozottan a rendőrség egy héten át egy európai akció keretében Vas vármegye útjain. Március 11-től 17-ig lakott területen belül és kívül a nagyforgalmú utak és bevásárlóközpontok környékén figyelik, hogy az autósok betartják-e a közlekedésbiztonsági szabályokat.

A biztonsági rendszerek használatát ellenőrzi fokozottan a rendőrség egy héten

A 11-es Huszár úton ellenőriztek a rendőrök ma délelőtt, sorra állították meg az autókat. Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata Műveleti Csoportjának éves ellenőrzési terve alapján ezúttal a biztonsági rendszerek - a biztonsági öv, a gyerekülés és a bukósisak - használatát vizsgálják fokozottan március 17-ig.

Vargáné Kovács Veronika - r. alezredes, alosztályvezető, Közlekedésrendészeti Osztály, VVMRFK

"Kiterjed főként a belterületre és a bevezető utakra, a nagyforgalmú bevásárlóközpontok környékére, mert a korábbi tapasztalatok alapján ezeken a területeken jellemző, hogy nincsenek az emberek bekötve biztonsági övvel."

A biztonsági öv nem csökkenti a balesetek számát, de mérsékli a sérülés súlyosságát és életet menthet, erre hívja fel a figyelmet a rendőrség. Az ellenőrzések érezhetően meghozzák az eredményt, kevesebb a szabályszegő autós.

Vargáné Kovács Veronika - r. alezredes, alosztályvezető, Közlekedésrendészeti Osztály, VVMRFK

"A súlyos sérülés sok esetben csak könnyű sérülés lenne, ha a gépkocsiban utazók be lennének kötve. Pályafutásom során sokszor kellett feltennem a kérdést, hogy az elhunyt személy életét megmentette volna-e a biztonsági öv. Az orvosi és műszaki szakértői vélemény szinte minden esetben igennel válaszolt erre a kérdésre."

A gyerekülés a legkisebbeket védi. Az alezredes azt mondja, a gyerekek nem nagyon szeretnek az ülésben maradni, de a szülőnek nem szabad megengednie, hogy a gyerek ne kösse be magát, az ölben utaztatás pedig különösen veszélyes, hiszen egy kisebb fékezés esetén is baj történhet. A KRESZ előírásai szerint a bukósisak a segédmotorosok és motorkerékpárosok számára kötelező, de ajánlott a kerékpárosoknak, rollereseknek is, hiszen ők sérülékenyebbek, testüket nem óvja meg a kasztni. A szabályszegők bírságra számíthatnak: a be nem csatolt biztonsági öv lakott területen belül 13 ezer forint büntetést és 3 büntetőpontot, autóúton 25 ezer forint bírságot és 5 büntetőpontot von maga után, a gyermekülés használatának elmulasztása esetében 20 ezer forint, a hiányzó bukósisakért 13 ezer forint róható ki.