Hírek

A civil szektor radikális átalakítását tervezi a kormány

2011. január 13., 18:12
Többek között a szervezetek működésének, gazdálkodásának egyszerűsítését, a pályázati forrásokhoz való hozzájutás könnyítését tervezik.
A civil szektor radikális átalakítását tervezi a kormány

Az év második felétől a civil szervezeteknek újra regisztráltatniuk kell magukat a bíróságokon. A szaktárca tavasszal nyújtja be az erről szóló törvényjavaslatot az Országgyűlésnek.


Több száz egyesület, alapítvány vett részt a Fő téren tavasszal megrendezett Civil Napon. Munkájuk megismertetése volt a céljuk. Működésükhöz, a Nemzeti Civil Alap regionális kollégiumának pályázatán juthattak forráshoz. Ez tavaly még 300 millió forint volt, 2011-ben 210 millió forint áll erre a célra rendelkezésre. A civilek úgy tudják: nehéz lesz ez az év.

Goda István - elnök, Vas Megye és Szombathely Megyei Jogú Város Nyugdíjas Szövetsége
"Ugyanakkor más pályázatok, a város, a megye által kiírt pályázatok kicsit pótolni tudják ezt. De a csökkenés érezhető lesz."


A civil szervezeteknek idén 10%-os önrészt is biztosítaniuk kell a pályázatokhoz, hangzott el egy csütörtöki, a civil szervezetek képviselőinek tartott fórumon. Emellett az idei kiírások, csak az egyesületek, alapítványok működésének június 1-e és szeptember 30-a közötti időszakára nyújt támogatást. Szakemberek szerint a változások a nemcsak a nagyobb, irodával, munkatársakkal rendelkező civil szervezeteket hozhatják nehéz helyzetbe, hanem a kistelepülések egyesületeit is.

Szilágyi Leonóra - nonprofit tanácsadó
"A kis civil szervezeteknél, a közösségi szerveződés múlott rajtuk. Mert az önkormányzatok nem tudtak erre forrást biztosítani. Náluk kérdés, hogy tudnak-e létezni."


Latorcai Csaba, helyettes államtitkár a fórumon elmondta: a kormány eltökélt a civil szektor átalakításán. Olyan változásokat szeretnének bevezetni, amelyek a civil szervezetek működését, gazdálkodását megkönnyítik. Az év második felében a bíróságoknál újra kell regisztráltatnuiuk magukat az egyesüeleteknek.

Dr. Latorcai Csaba - helyettes államtitkár
"Mivel új szervezeti kategóriákat is szeretnénk bevezetni, szükséges, hogy az új kategóriáknak megfeleően struktúrálják be magukat a civil szervezetek és ez lehetőséget ad arra is, hogy kiszűrjük a nem létező civil szervezetek."


A tervek szerint a szaktárca tavasszal nyújtja be az Országgyűlésnek az új Civil Törvény tervezetét.