MNB
MNB - 2

Hírek

A civilek jövője

2019. február 13., 16:43

Rendezvényekre, adminisztrációs költségek fedezésére, de akár közüzemi díjakra is fordíthatják a civil szervezetek azt a támogatást, amelyet a Nemzeti Együttműködési Alap forrásaiból szereznek meg. A pályázati rendszer változásairól a témáért felelős helyettes államtitkárság képviselői tartottak tájékoztatót.

A civilek jövője

Élénk érdeklődés övezte a Vas megyei civilek részéről a támogatási rendszerről megtartott fórumot a városházán. Majthényi László megyei elnök köszöntője után a szombathelyi polgármester beszélt arról, hogyan egészíti ki ez a szektor az állam által végzett munkát.

Puskás Tivadar - polgármester
“A civil szervezetek megfogalmazzák azokat az igényeket, amiket a társadalom, az államberendezkedés az nagyjából tud csak meghatározni. Mindig a finomhangolás a civileknek a dolga, ezt meg is teszik. 06.47- Szombathelyen összességében 380-nál több civil szervezet volt.”

A házigazda információs centrum nem véletlenül időzítette erre az időszakra a rendezvényt.

Nagy Krisztina - szervező, szakmai vezető, Vas Megyei Civil Információs Centrum
“Éppen aktuális a Nemzeti Együttműködési Alapnak a pályázati felhívása. Akár az egyszerűsített támogatásra gondolok, vagy akár az összevont pályázatokra, hiszen most vannak a beadási időszakok.”

Ettől az évtől nem szükséges külön működési és szakmai pályázatot benyújtani, a kettőt mostantól egyben lehet intézni. A civil ügyek kezelése az Emberi Erőforrások Minisztériumától nemrég átkerült a Miniszterelnökséghez, ahol helyettes államtitkársági szinten irányítják a pályázati források elosztását - ez az egyik olyan lényeges változás, amiről szó volt. Idén a központi alapból összesen mintegy 5 milliárd forinthoz juthatnak hozzá a civilek, több módon, a támogatások köre ugyanis kibővült.

Szalay-Bobrovniczky Vince - helyettes államtitkár, Miniszterelnökség
“Nyitottunk egy új pályázati lehetőséget, ez az egyszerűsített pályázat, ami azt jelenti, hogy 200 ezer forintot gyakorlatilag automatikusan le tudnak hívni, hogyha megfelelnek a feltételeknek. És én azt gondolom ebből következően, hogy sokkal több a lehetőség, és elvileg - de remélem, a gyakorlatban is - sokkal többen tudnak majd nyerni.”

Ezt az összeget február 22-e után igényelhetik a kisebb, helyi és területi hatókörű civil szervezetek. A nap folyamán további szakmai előadások zajlottak a jogszabályok változásairól.