MNB
MNB - 2

Hírek

A császár új ruhája a Mesebolt Bábszínházban

2018. május 09., 15:31

Andersen egyik klasszikusát, A császár új ruháját viszi színre hamarosan a Mesebolt Bábszínház, de sem látványában, sem szövegében nem lesz szokványos.

A császár új ruhája a Mesebolt Bábszínházban

Egy jól kibontható történetmorzsát, a hatalom és a köznép viszonyát boncolgató, örökérvényű mesét választott legújabb bemutatójához a szombathelyi bábtársulat. Hacukisztán hiú császára új ruhában szeretne pompázni, ezért a legjobb embereket keresi a feladatra. A két álszabót, aki jelentkezik, Gyurkovics Zsófia és Gelányi Bence alakítja.

Gelányi Bence - színész
“Pályáznak erre a pályázatra, mivel az ezer arannyal jár. És ahogy ezt kitalálják, akkor úgy elkezdenek gondolkodni, hogy mit vehetnének fel, hogy átverjék a császárt és az udvart, hogy ők a messziről jött szabók. És végülis így jutnak el odaáig, hogy ez a nagyon színes jelmezeket magukra veszik, és ezzel próbálják meg elhitetni, hogy ők tizenöt ország minden ruhaházában jártak már, és mindenhol megfordultak.”

A jelmezek Szűcs Edit, a díszletek pedig Árvai György munkáját dicsérik. A történet szerint az új ruha soha nem látott szépségű. Szó szerint. Ezt persze senki nem meri megmondani a császárnak.

Somogyi Tamás - rendező
“Olyan hazugságok uralta viszonyrendszerbe keverednek a szereplők, ahonnan egy idő után nem, vagy nem mindenkinek sikerül kikeverednie. És folyamatosan ütközik a külső történet a belső történettel, tehát mást mondanak, mint amit valójában gondolnak, mást mondanak, mint amit cselekszenek a mi szereplőink, figuráink. Ezt leginkább pénzért, hatalomért teszik.”

Az igazság kimondásához - ahogy az eredetiben - itt is a gyermeki naivitásra lesz szükség. A tartalommal ellentétben a látvány és a szöveg sem a klasszikus mesét idézi. A Mesebolt Bábszínház szívesen von be kortárs magyar szerzőket a munkába: ezúttal Parti Nagy Lajost kérték fel, hogy a maga izgalmas módján dolgozza fel az Andersen-történetet.

Kovács Géza - igazgató, Mesebolt Bábszínház
“Ez egy többrétegű előadás, és szerintem a témájánál, előadásmódjánál fogva, humoránál fogva sokat fog a gyerekek számára is adni, de a felnőttek számára is izgalmas felfedezésekre ad lehetőséget.”

Az így megszületett friss mű ősbemutatója május 13-án, vasárnap lesz az MMIK-ban, majd a kisiskolás korosztály bérletes előadásokban láthatja A császár új ruháját.