MNB - 2
MNB

Hírek

A decemberi közgyűlés elé

2011. december 14., 18:09

Idei utolsó rendes ülését tartja csütörtökön Szombathely képviselő tesülete. 29 napirendi pontot tárgyalnak, ebből hármat zárt ülésen. A városatyák előtt felszik többek között a 2012. évi költségvetés koncepciója és a helyi adók módosításáról szóló rendelettervezet. A holnap délelőtt 9 órakor kezdődő tanácskozást ezúttal is élőben nyomon követhetik a Szombathelyi Televízió internetes oldalán.

A decemberi közgyűlés elé

Az ülés elején Puskás Tivadar polgármester megköszöni a január elsejétől állami irányítás alá kerülő tűzoltóság munkáját. Megkezdődik a vita a jövő évi költésvetés koncepciójáról. Az előterjesztés szerint 2011-ben több mint egymilliárd forintos hiánnyal zár a büdzsé. Jövőre csökken a normatívákból és a személyi jövedelemadóból származó bevétel, az ÁFA-kulcs változása pedig további 80 millió forint többletkiadással jár. 2012-ben várhatóan 1,8 milliárd forint lesz a város tőketartozása. Mivel a költségvetési rendeletet valószínűleg csak februárban alkotják meg, ezért átmeneti gazdálkodásról szóló jogszabályt is elfogadnak.

A bevételek növelése érdekében újraszabályozzák a helyi adókat: leszállítják az iparűzési adómentesség értékhatárát, 11 %-kal nő az idegenforgalmi adó, változások lesznek az építményadó terén is, de lakásadó továbbra sem lesz.

Újra napirendre kerül a Volán menetrend módosítása, az új bérlettípusok bevezetése, és ismét tárgyalnak a buszpályaudvar és ipari park beruházáshoz megvásárolt ingatlanok sorsáról. Javaslatot tesznek a hajléktalanok nappali központjának helyet adó épület szocális célú hasznosítására. Tájékoztató hangzik el a biomassza kiserőmű projekt állásáról, a január elsején életbe lépő dohányzási tilalomról és a bölcsődei térítési díj bevezetésének lehetőségéről. Zárt ülésen személyi, fellebbezési- és fegyelmi ügyben határoznak a városatyák.