Hírek

A délolasz kispolgárok világába kalauzolja el a nézőt idén a karneválszínház

2016. augusztus 17., 17:13

Eduardo de Filippo Nem fizetek! című darabjának története egy lottónyeremény körül bonyolódik. Kedden tartották az előadás fotóspróbáját a Megyeháza udvarán.

A délolasz kispolgárok világába kalauzolja el a nézőt idén a karneválszínház

Eduardo De Filippo „nápolyi komédiái” a kispolgárokról szólnak, melyeknek sikere annak tulajdonítható, hogy a színházi közönség közvetlen élményeit adja vissza, megannyi utalással a nápolyi élet apró jellemzőire. Nincs ez másként a Nem fizetek! című darab esetében sem.

Réthly Attila - rendező
"Ez egy olasz polgári színjáték az 1940-es évekből. Eduardo De Filippo nem nagyon ismert szerző Magyarországon, de nem ismeretlen. Egy izgalmas hitvita alakul ki egy lottószelvény kapcsán, amiről azt gondoltam, hogy érdemes beszélni és gondolkodni."

"Kezdődik a sorsolás!"

A történetben a konfliktus forrása az, hogy Ferdinando Quagliuolo magának követeli a munkatársa, Mario Bertolini lottónyereményét, hiszen Mario az ő apjától tudta meg – álmában – a nyertes számokat.

Mertz Tibor - színész, "Don Fernando"
"Kiderült, hogy ebben rengeteg misztikum van, hogy honnan kapja ő ezeket a számokat valami furcsa túlvilági tudomása van ezekről a bizonyos nyerőszámokról, tehát jelen esetben az én családomtól kapja, tehát megkérdőjelezhető, hogy övé-e a nyeremény vagy az enyém és ekörül óriási bonyodalmak támadnak."

Don Ferdinando úgy gondolja, apja tévedésből jelent meg Marió álmában. Egy ügyvédtől és egy plébánostól kér segítséget igaza védelmében.

"Don Raffaele Console a Saint D'amiano templom plébánosa Lorenzo Strumillo ügyvéd"

Az egész darabot végigkíséri a "kisember" a maga hétköznapi, abszurd problémáival, mely felnagyítva válik egy sajátos valósággá.

Nagy Cili - színész, "Concetta"
"Az hogy ez mennyire van eltúlozva talán az a része lehet vicces, hogy a darab során egyre jobban készül ki a nő és végül ez egy idegösszeroppanásban végződik, ez egyrészt szerintem riasztó, de ez akár már vicces is lehet."

Az előadást összesen nyolc alkalommal láthatja a közönség, a bemutató augusztus 19-én 18 órakor kezdődik a Megyeháza udvarán.