Hírek

A fakitermelés törvényben előírt időszaka szeptembertől március végéig tart

2016. október 18., 16:35

Október közepétől viszont a felújító-bontó vágásra kijelölt erdőrészletekben is megindul a munka. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. kezelésében lévő állami erdőkben egyre nagyobb területen alkalmazzák a természetes megújítás módszerét.

A fakitermelés törvényben előírt időszaka szeptembertől március végéig tart

"Jól látható – szedtünk össze makkot –, hogy az idén jó a csermakktermés. Ebből adódóan azt várjuk, hogy a jövő évben ezek ki fognak kelni. Reméljük, hogy a vadkár nem lesz olyan mértékű, amely ezt tönkreteszi, és akkor eredményes lehet a természetes felújítás."

Az elmúlt években nem kedvezett az időjárás a makktermésnek, idén viszont bőséges a mennyiség. Ezt használják ki az erdészek ebben az erdőrészletben. Ahhoz viszont, hogy a makkból fa fejlődjön, fényre is szükség van, ezért bontják meg a lombkoronát, azaz vágnak ki néhány fát. A felújító bontóvágást október közepén kezdték.

Zsuppán Ernő fahasználati műszaki vezető, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
Ha már van a területen újulat, csemete, az már mostanra befásodott annyira, hogy kevésbé érzékeny a sérülésekre, a most lehulló makk pedig még szaporítja ezt az újulatot, 29.57 mivel több helyen az erdő talaja nem gyomosodott el.

A kivágott fákat a későbbi felhasználási célnak megfelelő hosszúságú rönkökre darabolják, majd ezzel a speciális munkagéppel szállítják ki a faanyagot az erdőből. A gép 9,5 méterre kinyúló karjával úgy szedi össze a rönköket, hogy közben nem tapossa össze a már kikelt csemetéket. Lehetséges útvonalát előre kijelölték az erdészek.

"A fennmaradó állomány és az újulat érdekét szolgálja, hogy minél kevesebb taposási és törési kár keletkezzen a területen."

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. egyre több területen alkalmazza a természetes erdőfelújítás módszerét, ahol azonban szükséges, ott ültetnek is csemetéket.