Hírek

A Falu Krónikása

2020. február 03., 14:32

Helyi költők versei, nóták és népdalok, pajzán mesék és legendák is elhangzottak a Falu krónikása című szemlén, amit első alkalommal szervezett meg a Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatósága. Az országos program Szombathelyen indult el, és legfőbb célja a szellemi értékek őrzése, átadása, elsősorban a kistelepülési közösségek révén.

A Falu Krónikása

"Az Estharang ha szól a néma csendben."

Harmonikával kísért nótaszó indította a szemlét a Megyeháza dísztermében. A szombathelyi Horváth Balázs gyerekkora óta énekel, nyugdíjasként is fontos számára a kultúra és az értékek átadása.

Horváth Balázs
"Énnekem nincsen kiskertem, valamilyen elfoglaltságot kellett találnom. Így tértem vissza az énekléshez, ami örömet okoz, és emellett másoknak is örömet is okozhatok vele."

"Szent Balázsról mindenki tudja, ő a torokbetegségek gyógyítója."

15 településről 24-en jelentkeztek a hagyományteremtő szándékkal szervezett Falu krónikása szemlére. A Nemzeti Művelődési Intézet célja az értékek átadásával foglalkozó közösségek támogatása, illetve hogy minél többen, köztük a fiatalok is megismerjék a kistelepülések szellemi és nyelvi kincseit.

Éles Krisztina - vezető, Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatósága
"Azzal foglalkoznak, hogy a szellemi értékeket megörökítsék. A falu krónikását keressük, olyan olvasóköröket, értéktári közösségeket, akik kutatják a helyi írók, költők verseit, legendákat, meséket, ami a helyi identitást is erősíti."

"Hiába ették, hiába főzték lekvárnak, hiába etették a disznókkal, a dobzó csak nem fogyott."  

Hogyan került több szekérnyi csonthéjas gyümölcs Mikes püspök udvarába, és miért nevezik dobzosoknak a náraiakat? Ez is kiderült abból a százéves történetből, amit Ódor Ferenc mesélt el a hallgatóságnak.  

Ódor Ferenc
"Nárai vagyok lassan 70 éve. A mostani fiatalok és a középkorosztályban is sokan, amikor mondom ezt a történetet, nem tudják, miről beszélek. Jó lenne, ha megismernék."

A művelődési intézet a következő egy hónapban minden megyében megrendezi a Falu krónikása szemlét.