Hírek

A fehér tündérrózsa lett az év vadvirága

2024. január 23., 19:37

A fehér tündérrózsa lett az év vadvirága. A víz felszínén bukkan fel, szirmai nappal kinyílnak, éjszakára becsukódnak. Az év fájának pedig a közönséges bükköt választották meg. Ez a faj akár 40 méteresre is megnőhet, törzskerülete az öt métert is elérheti.

A fehér tündérrózsa lett az év vadvirága

A vízi rucaörömöt és a mocsári aggófüvet előzte meg a tündérrózsa az év vadvirága szavazáson, amit a Herman Ottó Intézet írt ki. A fehér tündérrózsa a vízen úszik. Virágai 10-15 centiméter átmérőjűek, amelyeken 4 zöld csészelevél és 15-25 db fehér szirom található. Általában 4-5 napig nyílnak, majd elhervadnak és víz alá buknak. A helyüket friss virág veszi át. Csak nappal nyílik, éjszakára becsukódik. Nyugtató, vérnyomáscsökkentő, gyomornyugtató és sebgyógyító hatása miatt régen főzetet készítettek belőle. A tündérrózsa az egyik legősibb virág, már a görög mitológiában is szerepet kapott, az egyiptomi kultúrában pedig jelképnövény.

Balogh Lajos - botanikus-muzeológus, Természettudományi Osztály, Savaria Múzeum

“A fehér tündérrózsa az egyik legszebb virág hazánkban. Vízi növénytársulások, hínártársulásoknak a tagja, amely olyan 3 méter mélyig terjedő vízekben őshonos. Sajnos országosan nem túl gyakori, Vas megyében jelenlegi adata nincs is igazán, régebben volt azért, a Marcal és a Rába árterében fordult elő, de a 18. századtól kezdődő lecsapolások az élőhelyeit erőteljesen károsították és megszüntették. Amikkel találkozhatunk napjainkban, azok inkább kertészeti hibridek vagy akváriumokból kiültetett példányok.”

Az év fájának a közönséges bükköt választották. Előszeretettel használják alapanyagként asztalosműhelyekben, kátrányát a gyógyszeriparban alkalmazzák. Ínséges időkben a makkjából egykor lisztet őröltek. A bükkfa akár 40 méter magasra is megnőhet, a legidősebb példányok törzskerülete hat méter.

Balogh Lajos - botanikus-muzeológus, Természettudományi Osztály, Savaria Múzeum

“Erdei zárt állományban magasabbra nő, szabadállásban terebélyesebb gömb, félgömb alakú koronát képez. A törzse egyenes, hengeres, sima a kérge vékony és szürke, és hát igen mély árnyékot képeznek a bükkös erdők, amelyek egyébként hazánkban, és hát Közép-Európában olyan öt-hatszáz méter fölött övezetesen bükkös erdő övet alkotnak a hegyvidékeken. Ahogy jövünk kelet felé Magyarországon, úgy alacsonyabb térségekben is előfordulnak, tehát mondjuk a Bakonyban már négy-ötszáz méteren, és itt Vas megyében a Kőszegi-hegységben vagy a vendvidéken.”

Az Országos Erdészeti Egyesület 1996 óta választja meg az év fáját. A közönséges bükk a rezgőnyarat és a kecskefűzt előzte meg a szavazáson.