Hírek

A Föld Napja

2021. április 22., 13:59

Szombathelyen az Agora Savaria az online térben hulladékgyűjtési kisokossal, húsmentes ételek receptjeivel, a környezettudatos életmódot bemutató és népszerűsítő kisfilmekkel hívta fel a figyelmet a Föld napjára. Kőszeg Fő terén pedig egy hatalmas fa elültetésével mutatták be, hogy mindannyian tehetünk a környezetünkért, bolygónk jövőjéért. Április 22. 1970 óta a Föld védelmének napja, a világmozgalomhoz Magyarország 31 éve csatlakozott.

 

A Föld Napja

Daruval emelték be a helyére azt 9 méter magas fát, amelynek kiválasztásába a lakosságot is bevonták Kőszegen. A város Fő terét 2006-ban újították fel. Több szökőkút is készült, árnyékot adó fa viszont csak néhány. Az egyik csobogó helyére került most a jókora korai juhar.

Kovács István – ügyvezető igazgató, Kőszegi Városüzemeltető NKft.
„A legnagyobb kihívást maga a mérete jelenti a fának. Ez nem egy szokványos, 2-3-szor iskolázott fa, hanem 50 cm-es törzskerületű, másfél tonnás földlabdával került kiemelésre. Maga a törzse 9 méter magasságú. Az elhelyezése sem volt egyszerű dolog, ugyanis törzsnél fogva nem szabad emelni, kifejezetten földlabdánál fogva kell, különben elveszíti a garanciáját, amit a termelő ad rá. A fa egy korai juhar fajtájú fa.”

A város közösségi oldalán tette közzé fásítási szándékát. A lakosság véleményét is kérték, hogy a javasolt kislevelű hárs, magyar kőris, vagy korai juhar adjon árnyat a Fő téri időtöltéskor.

Básthy Béla – polgármester, Kőszeg
Alapos megfontolás, illetve a Fő térnek a 2006-os átadása óta szerzett tapasztalatok is szerepet játszottak, hogy ide kerülhetett. Mindenki emlékszik, vagy sokan emlékeznek, most már nem mindenki, a régi kőszegi Fő térre, ahol voltak nagy lombos fák. Ezeket sokan hiányolták. Azt gondolom, hogy talán az életünk dinamikája is tükröződik ebben egy kicsit. Lehet, hogy ma sok jelzést kapunk a Földtől, ma a Föld Napja van, arra, hogy talán egy kicsit túlburkoljuk a Földünket.

A fa egy sopronhorpácsi kertészetből érkezett, mérete és kora miatt is fokozott törődést igényel: karókkal támasztották meg, és arra is ügyeltek, hogy ne sérüljön az ültetéskor, a tápanyag és vízutánpótlásról pedig folyamatosan gondoskodnak. Ez utóbbiba az időjárás is besegített. A Föld napi faültetéssel a város a vendéglátó egységek teraszainak nyitására is készül, hogy a Fő téren pihenőknek mielőbb árnyékot adjon a juhar.

Szombathelyen az Agora Savaria az online térben, közösségi oldalán mutatja be környezetünk szépségeit, és ad alternatívákat arra, miként védhetjük meg a Földet. Kisokos készült a szelektív hulladék helyes gyűjtéséről, bemutatkozik egy biodinamikus gazdálkodást folytató farm, amely értelmileg sérült fiatalok foglalkoztatója lesz, Csire Nikolett pedig arról beszél, mindannyian tehetünk a bolygónk megmentéséért.

Csire Nikolett
Bő egy éve kezdtem tudatosan foglalkozni ezzel a témával is, hogy pl. környezettudatosság, fenntarthatóság, hogy minél kevesebb hulladékot termeljek magam mögött.

A Föld napi témakínálatban például helyet kaptak a méhek, a bringázás, és a háztartási praktikák is. A kulturális központ közösségi oldalán láthatók azok a Szombathely természeti szépségeit bemutató alkotások is, amelyek a FOTÓSzintézis elnevezésű felhívásra érkeztek be.