Hírek

A földrengés sújtotta horvátországi Sziszek lakóinak gyűjtenek adományokat Szombathelyen

2021. január 06., 15:08

Összefogásra, közös segítségnyújtásra kérte fel a szombathelyieket Nemény András, polgármester, hiszen Szombathely testvérvárosát, a horvátországi Sziszeket is sújtotta a földrengés. Az ottaniak megsegítésére városunkból többen is humanitárius akcióba kezdtek. A helyi horvát közösség gyűjtéséhez bárki csatlakozhat.

 

A földrengés sújtotta horvátországi Sziszek lakóinak gyűjtenek adományokat Szombathelyen

Másfél nap alatt egy fél szobányi adomány érkezett a horvát iskola Pázmány Péter körúti épületébe.

“Többségében a saját dolgozóink, az ide járó gyerekek szülei”

Nem csak a városból, a megyéből is keresik az intézményt, hogy adományt küldjenek a földrengés áldozatainak. Nemény András polgármester is összefogásra szólított fel.  

Nemény András - polgármester
Horvátországot december 29-én földrengés rázta meg. Több épület összedőlt, voltak akik életüket vesztették, van, akit még most is keresnek. Ebben a földrengésben érintett volt testvérvárosunk, Sisak is. Most kell, hogy segítsünk nekik.

A horvát nemzetiségi iskola még egy hétig várja az adományokat. A járvány miatt elsősorban tisztálkodáshoz szükséges felszereléseket, pl. tusfürdőt, papírzsebkendőt, pelenkát, szájmaszkokat, tisztító- és mosószereket gyűjtenek.

Paukovicsné Horváth Edit - igazgató, Horvát Óvoda és Általános Iskola, Szombathely
“Folyamatosan érkeznek ezek az adományok, felajánlások. Péntekig hirdettük meg, de természetesen mivel ma már tudjuk, hogy szerdán érkezik a teherautó, ezért még hétfőn és kedden is fogadunk adományokat.”

A horvátok ismerősökön keresztül szerveztek fuvart a szállítmánynak, hiszen legtöbbjüknek élő kapcsolata van az anyaországban élő családdal, barátokkal.

Horváth Gyula Vladimir - tag, Szombathelyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat
“Az első perctől kezdve az ember szorongással volt idehaza a rokonok iránt is meg hát mindenki iránt akit ismer, hiszen rengeteg az ismerettségünk az önkormányzat illetve az egyesület révén.”

A Karitász udvarán is tömött kisteherautók várjak az újabb horvátországi fordulót. Ők a földrengés után azonnal reagáltak és az elmúlt hétvégén már célba is juttatták az első adományokat.

Tuczainé Régvári Marietta - igazgató, Szombathelyi Egyházmegyei Karitász
“Több mint 2 millió forint érték volt. Kifejezetten amit kértek: aggregátorokat, Siesta kályhákat, hogy tudjanak melegíteni. Aztán plédeket és élelmiszert tudtunk elvinni.”

Az iskolák megsemmisültek, a házak lakhatatlanok, az emberek az udvaron töltik az idejüket, a szabad ég alatt főznek - meséli stábunknak tapasztalatait az első karitaszos szállítmány kísérője.

Horváth Sándor - munkatárs, Egyházmegyei Karitász, Narda
“Nincsen se áramszolgáltatás, se vízszolgáltatás, semmilyen közműszolgáltatás nem működik. Amikor odakint voltunk, láttuk, hogy leginkább a kémények dőltek össze.”

A következő szállítmányhoz, amely jövő héten kedden indul útnak, már most rengeteg adományt gyűjtött a karitász. Cégek, magánszemélyek, plébániák segítették és segítik az akciót.