Hírek

A frakciók a Városházán értékelték a csütörtöki ülésen született döntéseket

2024. január 26., 22:30

Az útfelújítási tervezetről, a 16 éven aluliak utazási kedvezményéről és az 1000 fa programról esett a legtöbb szó a közgyűlést követő sajtótájékoztatókon, de terítékre került a Vasivíz üzleti terve és a bábszínházigazgatói pályázat is. A frakciók a Városházán értékelték a csütörtöki ülésen született döntéseket.

A frakciók a Városházán értékelték a csütörtöki ülésen született döntéseket

Szombathely történetének legnagyobb szabású útfelújítási programja valósul meg idén 800 millió forint értékben, saját forrásból, ezt egyhangúlag fogadta el a testület - kezdte a tájékoztatót Horváth Attila. A listán szereplő kilenc utca nagy forgalmat bonyolító, rossz állapotú gyűjtőút. A tavalyi költségvetés alultervezéséről szóló Fidesz-kritikára úgy reagált: a biztonságot tartották szem előtt, felelőtlenség lett volna az akkori gazdasági helyzetben nagyobb számmal kalkulálni.

Horváth Soma kiemelte, egyhangúlag megszavazta a közgyűlés, hogy áprilistól a 16 éven aluli szombathelyiek ingyen utazhatnak a helyi járatos buszokon. A részleteket a következő hetekben dolgozzák ki. Az 1000 fa programban évente egyszer 3800 darab facsemetét osztanak ki ingyenesen az igénylőknek, most először pedig a társasházban élők balkonnövényeket kérhetnek. Július elsejétől Csató Kata bábművész, rendező lesz a Mesebolt Bábszínház igazgatója, az alpolgármester megköszönte Kovács Géza munkáját, aki 15 éven át vezette az intézményt.

László Győző alpolgármester mindenkit arra biztatott, hogy vegye igénybe a szén-monoxid-érzékelők beszerzéséhez a 15 ezer forint önkormányzati támogatást, mert a készülék életet menthet. Egyszerűsítették az adminisztrációt, ezentúl nem kell bemutatni a jótállási jegyet.

Lendvai Ferenc elmondta, támogatta a Fidesz-frakció a helyi tömegközlekedés ingyenessé tételét a 16 éven aluliak számára, de kérték, hogy a szolgáltató és az önkormányzat vizsgálja meg a 18 éves korig való kiterjesztés lehetőségét is - ezt egyhangúlag megszavazta a testület. László Győző szórólapja kapcsán a képviselő arról beszélt, kíváncsiak rá, kért-e engedélyt az alpolgármester a városi címer használatára, kikérték a dokumentum iktatószámát. Úgy fogalmazott: 3,5 milliárd forinttal tervezte alul a tavalyi büdzsét a költségvetésért felelős alpolgármester, szerinte nem illik ekkorát tévedni. A Vasivíz Zrt. üzleti tervéről szóló napirendi pontnál tartózkodtak a fideszes képviselők, mert nem látnak bele a cég működésébe. Bíznak benne, hogy a béremeléssel sikerül megtartani a szakembereket. Kijelentette, hogy az útfelújítási program kampánycélokat szolgál. Az irány jó, remélik, hogy nem olyan minőségben végzik el a felújítást, mint a Rumi Rajki István utca vagy a csatornafedelek esetében.

Tóth Kálmán, az Éljen Szombathely! frakcióvezetője az útfelújítási program fontosságáról beszélt, kiemelve, hogy közműegyeztetéssel kezdődik a folyamat. A Csaba utcában és a Rumi úton már kamerával megvizsgálták a víz- és szennyvízvezetékek állapotát, ahol szükséges elvégzik a cserét. Az útfelújítást az önkormányzat illetve a SZOVA rendeli meg, ahogy az időjárás engedi, szeretnének munkaterületeket átadni a kivitelezőnek. Folytatódik a járdafelújítási program is. Hangsúlyozta: egyetlen beruházás esetében sem tűrik el, hogy rossz minőségben készüljön.

Németh Ákos tanácsnok megjegyezte, hogy a reklámtáblákkal kapcsolatos rendeletet a februári közgyűlésen módosítják, ezzel újabb területen csorbul az önkormányzatok jogköre. Üdvözölte az 1000 fa program kibővítését, a buszközlekedés ingyenessé tételével kapcsolatban pedig azt reméli, csökken az autóforgalom az iskolák körül. A Just Climate pályázati projektben elnyert közvetlen uniós forrásból 9 hónapig energetikus dolgozik majd a Városházán.

Koczka Tibor úgy véli, az útfelújítások esetében az összvárosi érdeknek meg kell előznie az egyéni érdekeket. A Vasivíz Zrt. helyzete rendeződött, 1,2 milliárd forint plusz bevétellel számol az új üzleti terv, ezen kívül a Víziközmű Fejlesztési Alapból 820 millió forint értékben részesül a cég. A Pro Savaria képviselője arról is beszélt, hogy 15 millió forint városi támogatást hívhatna le az SZKKA, ha a klub végre felállítana egy felügyelő bizottságot, ami a gazdasági átláthatóságot vizsgálná. Koczka Tibor sérelmezte, hogy a fideszes képviselők nem vettek részt a kultúra napi gálán, továbbá gratulált Csató Katának, a Mesebolt Bábszínház leendő igazgatójának.