MNB - 2
MNB

Hírek

A gyors elsősegély életet mentett

2011. szeptember 05., 14:22

A segélykérő maga kezdte meg az újraélesztését egy infarktusos betegnek tegnap Békés megyében. A mentők kiérkezéséig telefonon kapta az utasításokat, hogy mit kell tennie. Vas megyében már több ilyen eset is volt. A mentésirányítók és mentődolgozók pszichológiai tréningen vesznek részt, hogy könnyebben be tudják vonni a helyszínen tartózkodó telefonálót az újraélesztés megkezdésébe.

A gyors elsősegély életet mentett

"Keringésmegállásnál minden percben 7-10 %-kal csökken az újraélesztés esélye."

7-10 perc elteltével az agyi károsodás fellépése miatt nincs esély a minőségi túlélésre mondja a mentőszolgálat megyei vezető mentőtisztje. Napközben a riasztás után egy percen belül el kell indulnia a mentőautónak.

Tavaly országos átlagban 8,5 perc alatt értek ki a helyszínre, de előfordul, hogy tovább tart az út. Ilyenkor csak az tud segíteni, aki a bajba jutott ember mellett van. Ezért a mentők kiérkezéséig a mentésirányító telefonon ad utasításokat a segélykérőnek.

Köcse Tamás vezető mentőtiszt, OMSZ
Folyamatos felkészítő tréning folyik. Azt kell a telefonálóval elfogadtatni, hogy mindenki segíteni akar. Én is, ő is, az irányítók és a kivonuló mentők is.

Dancs Eszter egy korábbi esetét meséli. Egy szombathelyi férfi életét hozzátartozója közreműködésével mentették meg.

Kunné Dancs Eszter mentésirányító, OMSZ
Nem volt légzése, akkor telefonon megpróbáltuk elvégeztetni az újraélesztést. Szerencsére talpraesett bejelentő volt, közreműködő volt. Mire kiért az esetkocsi, már volt légzése a betegnek.

A tapasztalat szerint előfordul, hogy a sokszor zaklatott telefonáló nem tud vagy nem akar együttműködni a mentésirányítóval. A hozzátartozók viszont segítőkészek. Így a mentők kiérkezéséig sincs holtidő, hisz az újraélesztés sikeréhez minden perc számít.