Hírek

A hajléktalan ellátásban is a megelőzésen van most a legnagyobb a hangsúly

2020. szeptember 10., 21:18

A Zanati úti átmeneti szálláson és az úgynevezett alacsony küszöbű ellátásban nincs szükség korlátozásokra, a maszkhasználat, a folyamatos takarítás és a fertőtlenítés viszont kötelező.

A hajléktalan ellátásban is a megelőzésen van most a legnagyobb a hangsúly

Hétfőtől az országos tisztifőorvos teljes látogatási tilalmat rendelt el a szociális intézményekben, így Szombathelyen az idős, ápolásra szoruló hajléktalanok Kolozsvár utcai otthonában is életbe léptek a szigorú korlátozások. Az ellátottak nem is hagyhatják el az intézményt. Jelenleg 26-an laknak itt.

Testhőmérséklet-mérés és nyilatkozat, hogy nem volt kapcsolat igazolt fertőzöttel – ez a minimális feltétele, hogy valaki beléphessen a Zanati úti hajléktalanszállóra. Itt nincsenek korlátozások, de a megelőző intézkedésekre nagy hangsúlyt fektetnek.

Németh Klára – ügyvezető, FÉHE Kft.
„Az érkező látogatóknak, illetve ügyfeleknek naponta kétszer mérjük a testhőjét, illetve nyilatkoztatjuk arról, hogy nem kerültek kapcsolatba covidos személlyel. Nagyon gyakori a fertőtlenítő tisztítás, a takarítás, az ügyfeleket bíztatjuk a kézfertőtlenítő és a maszk használatára.”

Májer Ferencné 1989-től lakója a szombathelyi átmeneti szállásnak. Azt mondja, most alkalmazkodniuk kell az új helyzethez. Az itt élők fejenként két maszkot kaptak, és ezek fertőtlenítő tisztításáról az intézmény gondoskodik.

Májer Ferencné
A szájmaszk, a védőital, mindent megkapunk itt, amire szükség van. Fertőtlenítés megy napi szinten, nem tudunk mást tenni. Egész nap fertőtlenítünk, nem tudunk mást tenni: kilincsek, korlátok, minden. 4.31 le van teljesen fertőtlenítve minden, WC-k patyolatra minden meg van csinálva. 4.37

Az átmeneti szállás teljes kihasználtsággal működik, 86-an laknak itt. Ha valakinél a fertőzöttség tüneteit észlelik, az egyik közösségi helyiségből kialakított alkalmi elkülönítőben helyezik el, izolációra a telítettség miatt nincsen lehetőség. Az egészségügyi ellátórendszerből csak azok jöhetnek vissza, akik két negatív teszteredménnyel rendelkeznek. Eddig senkinél sem merült fel a betegség gyanúja. (8.32) Az éjjeli menedékhelyként emlegetett úgynevezett alacsony köszöbű ellátást igénybe vevőknek kora reggel el kell hagyniuk a szobákat, utánuk alaposan kitakarítják és fertőtlenítik is a helyiségeket, valamint az ágyakat is. Ezt a szolgáltatást jelenleg mintegy 40-en veszik igénybe naponta. Közeleg viszont az őszi-téli krízisidőszak.