Hírek

A helyi termékek vásárlására buzdít az Észak-Vasi Foglalkoztatási Paktum

2020. december 16., 19:04

Három járásban a termelők egységes logóval ellátott csomagolóanyagot is kaptak. Kőszegen régi hagyománya van a kisszékes, becsületkasszás értékesítésnek, ez most a program emlémájává is vált.

 

A helyi termékek vásárlására buzdít az Észak-Vasi Foglalkoztatási Paktum

Pattogó tűz és gőzölgő forraltbor mellett folytak a programok a karácsonyt megelőző időszakban a korábbi években Kőszegen. Advent harmadik hétvégéje pedig kifejezetten a borászoké volt. Idén elmaradnak a rendezvények, az ünnepi illatról és ízről viszont nem kell lemondani.

Wimmer Edit éppen a forraltbor alapanyagáért érkezett az egyik kőszegi pincészetbe.

Wimmer Edit
„Én úgy szoktam csinálni, hogy 2 dl vizet forralok fel, abba rakom bele a szegfűszeget, fahéjat, cukrot, kis almát, narancsot és citromot felkarikázom, felforralom, és akkor öntöm bele a borocskát. Egyet forr. És kész.”

A koronavírus helyzet miatt a vendéglők bezártak, a pincészetekben így nőtt a kereslet: 20 %-kal több folyóbort adtak el.

Láng József - borász
„A fehérboros hordók kiürültek, de a vörösborokból van még bőven készleten, hiszen 17-es, 18-as évjáratokat adunk még mindig el.”

12 borász összefogásával elindult egy közös internetes oldal, ahol nemcsak tájékozódni, hanem rendelni is lehet a pincészetektől.

Kampits László – borász
„Nagyon szeretnénk, ha Kőszeg lehetne Szombathely szőlőskertje, hiszen nagy távolság nincsen. Valóban a kőszegiek már elég jól ismerik a kőszegi bort, kezd betelni a piac, ezáltal Szombathely egy karnyújtásnyira van, bárki számára elérhető.”

Új kampányt indít a város: Vásárolj Kőszegen! Vásárolj kőszegit.

Básthy Béla – polgármester, Kőszeg
„Kőszeg városnak van egy foglalkoztatási együttműködése, amelynek keretében elsősorban a hátrányos helyzetű személyeknek a munkához való juttatásával foglalkoztunk. De ebben a projektben volt egy külön feladatunk, mégpedig a helyi termékeknek, a helyi vásárlásnak a népszerűsítése.”

Kőszegen régi hagyománya van a helyi termékek házak előtti, kisszékre rakott becsületkasszás értékesítésének. Ez logóként szerepel a csomagolóanyagon, amit a programban részt vevő gazdák most átvehettek.