Hírek

A Hepatitis világnapja

2011. július 28., 16:11

A világ minden táján, így hazánkban is a cél, hogy minél szélesebb körben megismertessék a Hepatitis betegségeket, azok megelőzési és kezelési módjait. A fertőzésnek 5 fajtája ismert: A, B, C, D és E, de a világnap a B és C típusra hívja fel a figyelmet, mivel ezek krónikussá válhatnak, májzsugorodást, májrákot okozhatnak és akár halállal is végződhetnek. Szombathelyen mintegy 400 hepatitises betegről tudnak az orvosok.

A Hepatitis világnapja

A Markusovszky kórházban délelőtt 6 hepatitisszel fertőzött beteget vártak ellenőrző vizsgálatra. Arcukat nem mutathatjuk, mert azt mondják, bár nem fertőznek, az emberek többsége előítéletekkel fogadja problémájukat. Ez a férfi  - ahogy általában a többiek is -, csak találgatni tudja honnan ered betegsége. Több műtéten esett át fiatal korában, így valószínűleg egy vérátömlesztés során kapta meg a vírust.

"Kb 10 évvel ezelőtt véradáson voltam, és a véradás után pár nappal telefonon megkerestek, hogy ismét menjek be. És akkor közölték velem, hogy Hepatits B típusú fertőzésem van."

Ma már csak nagyon ritkán fordulhat elő, hogy kórházi kezelés során kapja meg valaki a vírust. A vérkészítményeket 1992-től ilyen szempontból is szűrik. A világon mintegy 500 millió fertőzött van, évente kb. 2 millióan halnak meg a vírus szövődményeiben. A Hepatitis B és C típusa között jelentős különbség, hogy míg a B vérrel és nemi testnedvekkel terjed, addig a C főként csak vérrel. A Hepatits B ellen létezik védőoltás, mellyel a 7-8. osztályos tanulókat évek óta oltják. A javulási adatai is jobbak, a fertőzöttek 90 százaléka meggyógyul.

Dr. Schneider Ferenc osztályvezető főorvos, Markusovzsky Kórház, Infektológia
"A C vírus esetében a gyógyulási hajlam kisebb. Itt akkut megbetegedés után a betegek 70-80 százaléka idült betegségben szenved tovább, tehát nem gyógyul meg a 80 százalék és őnáluk hosszú távon ugyanazok a problémák lépnek föl mint a B-nél."

A C vírus ellen nincs védőoltás, ezért kifejezetten fontos a megelőzés. Kerülni kell a vérrel történő érintkezést. Ha például vérző sebesültet lát el valaki, mindenképp tanácsos ezt gumikesztyűben tenni, de akár a tetoválások is veszélyt jelenthetnek. A Hepatitis C kezelésében az évek alatt elért eredmények bíztatóak.

Ez a hölgy 5 éve gyógyult meg, Hepatitis C vírusfertőzése volt. A betegsége alatt is folyamatosan dolgozott, környezete elfogadta állapotát.

"Egyáltalán nem volt diszkrimináció, sőt azt mondhatom, hogy én jobban próbáltam óvni akár a munkahelyi, akár az otthoni környezetet, de nem. Ők tudatosult bennük, szerintem hogy így nem fertőző hogyha csak beszéd, vagy tárgyakat megfogok ilyen esetben."

Sokan azonban a mai napig tartózkodnak a fertőzött emberekkel való érintkezéstől. A hepatitis lappangó betegség, akár 10-50 évig is tünetmentes lehet. Bár Szombathelyen mindössze 400 betegről tudnak a  fertőzöttek száma valójában ennek háromszorosa  is lehet.