Hírek

A holnap városa, a jelen valósága

2020. február 20., 13:22

Helyi gazdaságfejlesztési konferenciát szervezett az önkormányzat és a Pannon Gazdasági Hálózat. Az előadásokon és az azt követő műhelybeszélgetéseken a város vezetői és a gazdasági szektor kulcsemberei vettek részt.

A holnap városa, a jelen valósága

A holnap városa, a jelen valósága - ez volt a jelmondata annak a gazdaságfejlesztési konferenciának, amelyen a partnerségi viszonyrendszer kialakítása, a város gazdaságának közös menedzselése volt a cél.

Nemény András - polgármester
“Ez leginkább egy lehetőség mindannyiunknak, lehetőség a városvezetésnek, hogy elmondja, hogy milyen jövőt tervez Szombathelynek, leginkább gazdasági értelemben, és lehetőség a gazdasági élet szereplőinek is, hogy alakítsák ezt az utat, mit mi kinéztünk és szeretnénk megvalósítani, azt gondoljuk, hogy nem zárt szobákban kell eldönteni,h milyen legyen Szombathely jövője, hanem ki kell vinni és közösen megbeszélni, ahogy az élet minden területén, úgy a gazdaság területén is.”

Egy Digitalizációs képzési centrumról és a térségi fejlesztési programról a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke tájékoztatta a megjelenteket. A kulcsfontosságú szombathelyi projektekről Bokányi Adrienn, a Gazdasági és Jogi Bizottság elnöke számolt be.

Mándli Péter - ügyvezető - BPW-Hungária Kft.
“Itt nemcsak én mint cégvezető tudok találkozni a helyi politika képviselőivel, hanem gyakorlatilag a többi cégvezetővel együtt tudjuk elmondani a véleményünket, mi azért a munkaerőpiacon egymás konkurenciái vagyunk, ez nem is kérdéses, de a másik oldalról nagyon sok olyan kérdés van, gazdaságfejlesztés tekintetében, ahol közösek az érdekei a cégeknek, és ezeket kívánják a mindenkori városvezetés felé közvetíteni.”

A Szombathelyt meghatározóan érintő autóipari tendenciákról és a világgazdaság aktualitásainak várható hatásairól, a bizonytalan globális és helyi jövőképről is nyíltan beszéltek.

Kilián Csaba - főtitkár, Magyar Gépjárműipari Egyesület
“Ez a bizonytalanság nagyon sok lehetőséget is jelenthet a magyar vállalatok számára, főleg ezekről a témákról szeretnék én is beszélni, hogy hát hogy állunk versenyképesség szempontjából, és melyek azok a területek, ahol előre tudnának lépni a magyar cégek és a versenyképességüket növelni az elkövetkezendő időszakban.”

A Falco Zrt. a faipari kihívásokról és a helyi gazdasági életben betöltött szerepéről adott tájékoztatást; de szó esett egyebek mellett a logisztikai trendekről, biztonság-technikai megoldásokról, valamint a munkaerőpiaci folyamatokról. Az előadásokat követően a résztvevőknek lehetőségük volt interaktív beszélgetésre is a polgármesterrel és egymással.