MNB
MNB - 2

Hírek

A hőség komoly veszélyt jelent a betegekre

2011. augusztus 24., 18:22

A szív- és érrendeszeri, a krónikus illetve az ágyban fekvő betegekre jobban kell figyelni ebben az időszakban, de az egészséges embereket is fokozott óvatosságra intik a szakemberek. Ma a kora délutáni órákban 35 fok volt Szombathelyen, még holnap is marad a harmadfokú hőségriasztás az egész ország területén.

A hőség komoly veszélyt jelent a betegekre

A Markusovszky kózház általános belgyógyászati osztályán jelenleg mintegy 70 fekvőbeteget látnak el. Ezen a részen nincsenek légkondiconáló berendezések. Nehezen viselik a a betegek a hőséget, de amit tudnak megtesznek a hűsítésük érdekében. Többször kapnak hideg vizet, valamint hűvösebb vízzel mosdatják a pácienseket.

Dr. Lőcsei Zoltán osztályvezető főorvos, Markusovszky Kórház, Általános Belgyógyászat
"Kitágulnak a vénák és az artériák, megváltozhat, leeshet a vérnyomás és ha nincs elegendő folyadékbevitel, akkor csökken a szervezet nedvességtartalma, kiszáradhatnak a betegek."

A kórházban két tömb az onkológia és a sürgősségi ambulancia épülete teljesen klimatizált. Itt a közösségi tereket és a folyosókat is tudják hűteni. A tervek szerint a régi kékcsempés épület az újjáépítés után szintén az új technológiának megfelelően épül majd fel.

Szombathelyen és környékén ma nem történt komolyabb baleset a hőség miatt. A mentőknél sem volt kiugróan magas a hívások száma. Az orvosigazgató szerint azért, mert az emberek jobban odafigyelnek az egészségükre.

Dr. Lórántfy Mária regionális orvosigazgató, OMSZ
"Azt gondolom, hogy az emberek komolyan veszik a hőségriasztást és próbálják úgy szervezni a napi programjukat, hogy akinek nem szükséges otthon marad, besötétít, azok mozdulnak ki, akinek muszáj."

A hőségriadóra tekintettel a Vasivíz csütörtöktől már nemcsak a Fő téren, hanem a Thököly utcában és a Savaria téren, valamint az Ady téren is ingyenesen oszt hideg vizet, pénteken pedig a Domusnál is csapvízhez juthatnak a járókelők. Nemcsak az helyszíneket, hanem a vízosztás időtartamát is bővítik, reggel 9-től este 8 óráig kortyolhatnak hűs folyadékot az emberek.