Hírek

A hosszú hétvégén már kóstolhatjuk a nyertes tortákat

2019. augusztus 14., 13:13

A nemzeti ünnep hosszú hétvégéjén már megtalálható lesz az ország tortája a cukrászdákban. A Boldogasszony csipkéje mellett a második helyezett akali meggyes mandulatortát is kínálják augusztus 18-ától, ami szombathelyi cukrász alkotása. Augusztus 22-étől lehet megkóstolni a Savaria Történelmi Karnevál idei tortáját, a Cassist. A feketeribizlis-túrós-tejcsokis desszertet Varga Ádám álmodta meg, 200 darabot sütnek belőle a történelmi fesztiválra.

A hosszú hétvégén már kóstolhatjuk a nyertes tortákat

Mandulás, túrós sült krémmel bolondított tészta az idei karnevál tortájának alapja.

"Igazából egy linzertészta vaníliaőrleménnyel, ezt elősütjük 170 fokon, és ez lesz a ropogós része."

Varga Ádám hosszan kísérletezett, mire összeállt a végleges recept. Extrém ízkombinációt álmodott meg feketeribizlivel, aminek francia neve a Cassis. Fanyarsága miatt megosztó gyümölcs az édesszájúak körében.

Varga Ádám - műhelyvezető, Mészáros Cukrászda
"Egy túróval, egy tejcsokival nem egy domináns ízt akartam, hanem hogy egységben legyen a torta. Ha valaki megkóstolja a Cassist, először a savanyúsága jön a feketeribizlinek, utána a tejcsoki íze, végül pedig a túrótorta."

A tésztára ostyával kevert csokoládé kerül, ez adja a ropogós réteget. Ma már elvárás, hogy a desszertekben különböző textúrák találkozzanak, ettől izgalmasabbak. A lágy réteget ez esetben vastag csokoládé mousse adja, amelynek angokrém az alapja.

"Két-három részletben hozzáadom a tejcsoki pasztillához, és vissza fogom hűteni 35 fokra az alapunkat, itt majd lazítunk tejszínhabbal."

Ebbe a rétegbe kerül a fekeribizli zselé. A torta időigényes, mivel az egyes elemeket fagyasztani kell, de egy bátrabb háziasszony akár odahaza is nekiláthat. A Cassis augusztus 22-től kóstolható a karneváli tortapavilonban, a Szentháromság-szobornál, akkortól lesz nyilvános a recept is.
 
"Meggyes bevonóréteget fogunk ráhelyezni, ez meggypüréből és citromból készül."

Az ország tortája verseny idei második helyezettje, az akali meggyes mandulatorta szombathelyi cukrász alkotása. Ezt már az ünnepi hosszú hétvégén meg lehet kóstolni a nyertes desszerttel együtt. Decse Gergő idén először pályázott az ország tortája címre. Eleinte almában gondolkodott, később mégis a savanykás meggy mellett döntött.

Decse Gergő - cukrászmester, Mészáros Cukrászda
"Egy gyümölcsös réteget szerettem volna a tortába, mert az közkedvelt, ehhez a mandulát párosítottam, illetve a karamellizált fehércsokit, a mandulát is megpirítottam, és így ez a karamelliztált, pirított íz nagyon jó ízharmóniában van a meggyel."

Ebből is 200 darabot sütnek majd. Az ország tortáit sokan keresik, különösen kedvelt például az Őrség zöld aranya 2016-ból, ez a mai napig ott van a pultokban.