MNB
MNB - 2

Hírek

A jáki templom ásatásán előkerült sírokban viseletmaradványokat is találtak a régészek

2020. február 04., 14:26

A 17-18. századi díszes öltözékek könnyen lebomló, sérülékeny darabjait földdel együtt emelték ki, hogy a Savaria Múzeumban ideális körülmények között restaurálják őket.

A jáki templom ásatásán előkerült sírokban viseletmaradványokat is találtak a régészek

Restaurátorok dolgoznak a Savaria Múzeum műhelyében. A jáki templom ásatásáról előkerült leletek egy részét itt bontják ki és konzerválják. Az oldalhajó padlója alatti sírokban 17-18. századi halottakat találtak - a csontokon egykori viseletük igen sérülékeny maradványaival.  

Pap Ildikó Katalin régész, osztályvezető-helyettes, Savaria Múzeum
Most azok a viseletek láthatóak itt, amiket nem lehetett helyben fölvenni, hanem in situ, tehát földdel együtt kellett behoznunk, azért, mert műhelyi körülmények között lehet hozzájuk férni, és azt a rendkívül magas színvonalú restaurátori munkát, amit ez igényel, azt el lehet végezni olyan körülmények között, ahogy az ásatáson erre nincs mód. 09:10

Itt éppen egy nemesfémszállal készült paszományt igyekeznek megszabadítani a rácementálódott földdarabtól. Folyamatos párásítással, óvatosan kell dolgozniuk, hogy az egykor női szoknyát díszítő szalag viszonylagos épségben kerüljön elő. A díszítmény a nemesfém antibakteriális hatásának köszönheti, hogy századok múltán is maradt belőle valami.

Várfalvi Andrea textilrestaurátor, Magyar Nemzeti Múzeum
Maga az anyaghasználat is azt feltételezi, hogy egy magasabb rangú, tehát nem egy szegény ember volt, akit eltemettek, nem egy szegény hölgy volt, hiszen aranyozott fémfonalakkal díszített öltözéket szegény emberek nem viseltek. 14:29

Itt, a restaurátorműhelyben derült ki, hogy a szoknyához egy kötény is tartozik, és az is jól látszik, hogy mindkettőt virágmintás vert csipke (18:14-18:36) díszítette. Hasonló került elő egy másik sírból is.

Ez is a fémszálnak köszönheti, hogy megőrizte a formáját. Ez a bőrcipő viszont erősen deformálódott, mégis jól felismerhető jobb- és ballábas darabja.  

A feltárt sírokban férfi viseletekre is bukkantak a régészek. Ezután bontják majd ki ezt a csomagot (20:17), amely egy dolmány alsó részét rejti, viselőjének medencecsontjával együtt. A helyszínen készült valós méretű rajz (19:30) mutatja, hogy kötött gombok, egy zsinóröv és egy egyelőre ismeretlen funkciójú fémtárgy is van benne. Az előkerült leletekre további anyagvizsgálat vár.