Hírek

A járvány ideje alatt is fontos a véradás

2020. március 19., 19:42

250 véradóra lenne szükség Vas megyében hetente a zökkenőmentes ellátáshoz, ez sajnos az elmúlt héten már negyedével visszaesett. Igaz, a tervezett műtéteket a kórházak a koronavírus-járvány miatt elhalasztják, de a sürgős esetek miatt most is szükség van a véradásokra.

A járvány ideje alatt is fontos a véradás

Forjan Sebastian 18 éves kora óta ad rendszeresen vért, februárban 83. alkalommal nyújtotta a karját. Ezt az utóbbi években már a munkahelyén is megtehette, ugyanis a szervezett véradások keretében a Vérellátó Szolgálat munkatársai rendszeresen kitelepültek az ebben partnerséget vállaló cégekhez, szervezetekhez, így a rendőrséghez is. A vállalatok pedig valamilyen juttatással ösztönözték a dolgozóikat arra, hogy minél többen adjanak vért. A koronavírus járvány miatt a gyárak munkavállalóik és a termelés védelmében belépési stopot rendeltek el, emiatt a szervezett véradások elmaradnak.

Tóthné Horváth Zsuzsanna – megyei véradásszervező koordinátor, Magyar Vöröskereszt
„Nagymértékben érezzük ennek a hatását. Ugyanis nagyon sok munkahely, cég, nagyobb vállalatok visszamondják a véradásokat. Heti tervvel dolgozunk, nekünk a donorokat be kell toborozni. De erre a lehetőség adott, hiszen szerencsésebb helyzetben vagyunk, mert Szombathelyen van vérellátó intézet.”

Tavaly közel 12 ezer véradót toborzott Vas megyében a Vöröskereszt. Az elmúlt héten már 27 %-kal esett vissza az önkéntesek száma. A települési véradások többségét továbbra is megszervezik, a donorokat pedig a szombathelyi Vérellátóban meghosszabbított nyitva tartással várják.

"Jelen tudásunk szerint vérrel átvihető állapotra még nem került sor."

A koronavírus-fertőzés nem terjed vérrel – erről a Vérellátó Szolgálat területvezető főorvosa beszélt szerdai közéleti magazinunkban. A véradókat pedig külön intézkedésekkel védik. Aki 30 napon belül külföldön járt, vagy találkozott igazoltan fertőzöttel, az be sem léphet.

Lantai Szilvia – területvezető főorvos, Vérellátó Szolgálat
„Érdemes tájékozódni, mielőtt valaki úgy dönt, hogy eljön vért adni, hogy ezek az előszűrő kérdések alapján alkalmasnak bizonyul-e. Ha igen, akkor nyilván bejön hozzánk, akkor egy újabb 30 kérdésből álló sort teszünk fel, amit megválaszol a véradó, utána történik az orvosi vizsgálat, ahol az orvos átnézi az adott válaszokat.”

A véradókra most különösen nagy szükség van. Az Országos Vérellátó Szolgálat honlapján (felirat: ovsz.hu) a koronavírussal összefüggő aktuális információk mellett a szervezett véradások helyszínei és a szombathelyi intézet nyitva tartása is megtalálható. Ne feledjék a jól ismert szlogent: Adj vért és ments meg három életet!