Hírek

A járvány pszichés hatásai

2021. január 13., 13:55

A csaknem egy éve tartó koronavírus-járvány és az ezzel együtt járó korlátozások lelki egészségünkre is hatással vannak. Egy európai felmérés szerint az emberek több mint felénél jelentkeztek már a pszichológiai rendellenességek olyan tünetei, mint az alvászavar, a gyengeség vagy a szorongás - ám kevesen kérik szakember segítségét.

 

A járvány pszichés hatásai

A járvány és az emiatt bevezetett kijárási korlátozás mindenkit kizökkentett a megszokott életviteléből, az új helyzethez való alkalmazkodás pedig próbára teszi a pszichénket.

Varsányi Gáborné
Eléggé el vagyunk a családtól szakítva, az nagyon hiányzik. A gyerekek messze laknak, és az ember igyekszik betartani a szabályokat, csak hát elég nehéz.

Kőrösiné Németh Mária
Egyedül is vagyok, a férjem a vírusban meghalt, úgyhogy nekem csak rossz emlékem van a múlt évről, meg erről is még.

Horváth György
A fiataloktól elveszik a szórakozást, szóval semmilyen hely nincs, amit ki lehetne használni, ez senkinek így nem jó, leginkább ez, a fiataloknak a bezártság, sport semmi.

Az ember nem mehet a családjához, az unokáihoz, meg hát maga ez a pandémia, ami van, az emberben benne van a félsz.

Minden változás, amely az egzisztenciánkat, egészségünket vagy kapcsolatainkat érinti, feszültséget kelt - mondja a pszichiáter. Ráadásul most beszűkültek azok a lehetőségek is, amelyek segíthetnének lelki egyensúlyunkat fenntartani. Sokaknál jelentkeznek a szorongás vagy a depresszió tünetei.

Nagy László - pszichoterapeuta, pszichiáter
A szorongás megnyilvánulhat különböző testi panaszokban, különböző krónikus fájdalom-szindrómákban vagy egyéb testi tünetekben, megnyilvánulhat olyan jelenségekben, mint az alvászavar vagy pszichés megnyilvánulása az lehet, hogy az ember céltalanul rágódik dolgokon, pörög az agy, és tulajdonképpen, amikor ilyen mértékű a feszültség, arra lehet azt mondani, hogy valamilyen beavatkozásra van szükség, ilyenkor célszerű talán szakemberhez fordulni.

A szakemberek azt tanácsolják, hogy a fizikai távolság ellenére is tartsuk fenn az érzelmi közelséget családtagjainkkal, barátainkkal, keressünk örömöt jelentő elfoglaltságot és törekedjünk a korábbi napi rutin fenntartására. Óvakodjunk a túlzásba vitt tevékenységektől: viselkedési függőséget okozhat a túl sok evés vagy internetezés és kerüljük a túlzott alkoholfogyasztást. Aki pedig motiválatlanság vagy figyelemhiány miatt nem tudja elvégezni a munkáját, gondjai vannak az evéssel vagy az alvással, esetleg kilátástalannak látja az életét, mindenképpen kérje szakember segítségét.