Hírek

A jó idő beköszöntével megkezdődött a kullancsszezon

2015. március 25., 16:46

A természetjáróknak saját magukra és a házi kedvenceikre is érdemes fokozottan vigyázniuk.

A jó idő beköszöntével megkezdődött a kullancsszezon

Főként a lombos erdőkben, füves-bokros területeken élnek a kullancsok, de a városi parkokban, kertekben is előfordulhatnak. Leginkább az aljnövényzet és cserjék árnyékait kedvelik. Az enyhe idő kedvez a szaporodásuknak. Magyarországon mintegy húsz fajtájuk él, Vas megyében a közönséges kullancs a leggyakoribb, amely különböző fejlődési stádiumaiban emberre és állatra is veszélyes lehet - magyarázza a szakember.

Vig Károly - entomológus, Savaria Múzeum
“ Vérszívás után újra talajra pottyan, átvedlik és kialakul a fejlett, kifejlett fejlődési stádium, amely szintén nagyobb testű emlősökbe, emberekbe, házi állatokba, szív. Gyakorlatilag ez az a fejlődési stádium, amivel mi leggyakrabban találkozunk.”

A kullancscsípés ellen ideig-óráig jó védelmet biztosítanak a különöző riasztó szerek, túrázás alkalmával pedig tanácsos zárt ruhát viselni és a kijelölt  ösvényen haladni. Fontos az is, hogy a házi kedvencek is megfelelő védelmet kapjanak.

Döbröntey Mária
“Havonta kapja ezt a kullancsriasztót a nyakába. Tehát a tarkótól, a farka végéig egy ilyen oldatos, olajos szer, amit, hogyha megfürdetem, vagy a kozmetikus megfürdeti, utána két nap múlva belecsppentem,és akkor felszívódik egy nap alatt. És én eddig egyetlen egyszer volt benne kullancs mindösszesen. 15 éves kis uszkár.”

A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy a kullancsok irtása tilos, mert az ehhez használt vegyszerek használatával más, jótékony bogarak, rovarok is elpusztulhatnak. A kullancs önmagában nem veszélyes, és egy fertőzött kullancs csípése esetén sem biztos, hogy megbetegszünk - erről beszélt az infektológus Szombathely Ma című műsorunkban.

Schneider Ferenc - infektológiai osztályvezető - Markusovszky Kórház
“9 különböző betegséget képesek terjeszteni, ezek közül talán az első 3 gyakoribb, az enkefalitisz, a lime kór és a tularémia. A többi az sokkal ritkább, de ezeket is meg lehet előzni azzal, hogyha kiszedjük a kullancsot. A csípésnek a helyét figyelemmel kísérjük. Legalább egy hónapig.”

A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy akkor kell orvoshoz fordulni, ha a csípés után piros folt, láz vagy nyirokcsomó duzzanat jelentkezik. Ha a kullancs  eltávolítása során a fejrész bentmaradt, az magától kilökődik.