Hírek

A Jobbik véleménye a Diákhitelről

2012. február 17., 17:28

Fineszes diákhitel és oktatás, valamint anomáliák a Vas Megyei Közgyűlés költségvetése körül címmel tartott sajtótájékoztatót ma reggel a Jobbik. Rába Kálmán a tarthatatlan költségvetési tételekről beszélt, Takács Adrián pedig arra figyelmeztetett, hogy a hallgatóknak a hitelfelvétel hátrányait is meg kell ismerniük.

A Jobbik véleménye a Diákhitelről

Mindössze egy nagyobb település költségvetésének felel meg az a 410 millió forint, amiből a megye gazdálkodhat - mondta a sajtótájékoztatón Rába Kálmán. A képviselő elfogadhatatlannak tartja, hogy a közgyűlés annak ellenére napirendre vette a büki gyógyfürdő és a temetkezési szolgáltató visszaszerzésének kérdését, hogy arra nem ad lehetőséget a törvény. A Jobbik megkérdőjelezi  a megyei sportigazgatóság 35 millió forintos  költségvetésének fedezetét is. Az előterjesztés szerint erre egyrészt a szorosan gazdálkodó intézményfenntartó központtól vennének át pénzt, másrészt forrásként jelölik meg a kormányzati tartalékkeretet. De még nem ismert, hogy arra milyen feltételekkel lehet majd pályázni - hangsúlyozta Rába Kálmán.

Takács Adrián szerint a felsőoktatásban - bár korábban az MSZP, majd a FIDESZ is tiltakozott ellene - most lényegében mégis bevezették a tandíjat, bár azt önköltségnek hívják.

A Jobbik Ifjúsági tagozatának Vas megyei szervezője a diákhitel  felvételének hátrányairól is beszélt. A közeljövőben szórólapokon hívják majd fel a diákság figyelmét arra, hogy csak a legindokoltabb esetben válasszák ezt a megoldást.