MNB
MNB - 2

Hírek

A jókedv rendje-Szaléziak címmel nyílt kiállítás Szombathelyen

2013. augusztus 09., 19:20

A rendet és Sándor István szalézi vértanút bemutató kiállítás az Egyházmegyei Levéltárban kapott helyet.

A jókedv rendje-Szaléziak címmel nyílt kiállítás Szombathelyen

Légy vidám és tégy jót. Így hangzik világ második legnagyobb szerzetesrendjét létrehozó torinói áldozópap jelmondata. Don Bosco 1959-ben szegénysorsú fiatalok nevelése érdekében alapította meg a szaléziek rendjét. A magyarországra is betelepülő szaléziak 100 éves centenáriumot ünnepelnek idén.

P. Csány Péter,plébános
Belső, ösztönző erőt jelent számunkra, hogy mi minden volt már akkor, hogyan, milyen nyomorban kezdődött. És a kettő különbségét adja az a fantasztikus hit, amit az őseink letéteményeztek számunkra.

A szaléziak történetét bemutató kiállítás a rend tartományi archívuma, a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteménye, és a Mindszenty József hercegprímás emlékét gondozó Alapítvány segítségével készülhetett el. A tárlat külön részben emlékezik meg a diktatúra egyházüldözésének áldozatáról, az 1953-ban kivégzett szalézi szerzetes,Sándor István sorsáról.

B.Varga Judit,a rend centenáriumi koordinátora
2006-ban kezdődött a boldoggá avatása és viszonylag hamar, idén húsvét nagycsütörtökén, Ferenc pápa a vértanúk sorába emelte.

Ma a világ 132 országában 15 és félezer szalézi szerzetes él és dolgozik hite szerint. A róluk szóló kiállítást szeptember 30. látogatható, a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltárban.