Hírek

A jókedv rendje-Szaléziak címmel nyílt kiállítás Szombathelyen

2013. augusztus 09., 19:20

A rendet és Sándor István szalézi vértanút bemutató kiállítás az Egyházmegyei Levéltárban kapott helyet.

Légy vidám és tégy jót. Így hangzik világ második legnagyobb szerzetesrendjét létrehozó torinói áldozópap jelmondata. Don Bosco 1959-ben szegénysorsú fiatalok nevelése érdekében alapította meg a szaléziek rendjét. A magyarországra is betelepülő szaléziak 100 éves centenáriumot ünnepelnek idén.

P. Csány Péter,plébános
Belső, ösztönző erőt jelent számunkra, hogy mi minden volt már akkor, hogyan, milyen nyomorban kezdődött. És a kettő különbségét adja az a fantasztikus hit, amit az őseink letéteményeztek számunkra.

A szaléziak történetét bemutató kiállítás a rend tartományi archívuma, a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteménye, és a Mindszenty József hercegprímás emlékét gondozó Alapítvány segítségével készülhetett el. A tárlat külön részben emlékezik meg a diktatúra egyházüldözésének áldozatáról, az 1953-ban kivégzett szalézi szerzetes,Sándor István sorsáról.

B.Varga Judit,a rend centenáriumi koordinátora
2006-ban kezdődött a boldoggá avatása és viszonylag hamar, idén húsvét nagycsütörtökén, Ferenc pápa a vértanúk sorába emelte.

Ma a világ 132 országában 15 és félezer szalézi szerzetes él és dolgozik hite szerint. A róluk szóló kiállítást szeptember 30. látogatható, a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltárban.