Hírek

A júniusi közgyűlés értékelése

2012. június 22., 17:35

December 31-ig van számlavezetője a szombathelyi önkormányzatnak, sikerült megállapodni a Raiffeisen Bankkal - többek között erről kaptak tájékoztatást a képviselők a tegnapi közgyűlésen. Módosították az idei költségvetést, döntöttek az önkormányzati tulajdonú cégek veszteségpótlásáról, és elfogadták a kirívóan közösségellenes magatartásról szóló rendeletet. A tisztségviselők és a pártok szokásos közgyűlést értékelő sajtótájékoztatójukon főként ezekről a témákról beszéltek.

A júniusi közgyűlés értékelése

Balassa Péter tájékoztatója elején bemutatta a sajtónak Bella Dánielt, a Jobbik Szombathelyi Ifjúsági Tagozatának elnökét. A szervezet hétfőtől a Fő téren és a Domusnál aláírásokat gyűjt a körmendi szülészet bezárása ellen. A politikus a közgyűlésről szólva elmondta: sajnálja, hogy nem kapott támogatást a javaslata, és nem tudják a 70. születésnapján átadni a díszpolgári címet Szarka Zoltán labdarúgónak. Sérelmezte, hogy előzetes egyeztetés nélkül született meg a költségvetés módosításáról szóló előterjesztés, és azt csak fél órával az ülés előtt kapták meg. Az önkormányzati cégek veszteségpótlása kapcsán elmondta: pazarló gazdálkodást folytat a város. A parkfenntartóba folyamatosan pénzt pumpálnak, miközben nincs látszatja, a Falco-nak pedig nem a városi támogatásra kellene várnia, hanem szponzorokat szereznie.

Puskás Tivadar a személyeskedésektől eltekintve konstruktívnak nevezte a közgyűlést. A polgármester kiemelte: a közbiztonsági beszámoló arról tanúskodik, hogy Szombathelyen biztonságos élni, és a rendőrség jól dolgozik. Leszögezte: előre nem látható kiadások, például a Falco bajnoki ezüstje miatt kellett módosítani a költségvetést. Támogatta a közgyűlés a buszpályaudvar áthelyezésére vonatkozó pályázatot, 220 millió forintot lehet nyerni a tervek elkészítésére. Zárt ülésen döntöttek arról, hogy év végéig Grünwald Stefánia marad az AGORA igazgatója.

Horváth Attila sérelmezte, hogy a városvezetés struccpolitikát folytat, és nem hajlandó tárgyalni Szombathely közép- és hosszútávú gazdálkodásáról. Pedig a központi költségvetés nyomán jövőre 1,6 milliárd forinttal kevesebb forrással számolhatnak. Az MSZP képviselője a veszteségpótlás kapcsán elmondta: a parkfenntartó túl drága és rossz minőségű munkát végez, a Savaria Turizmus kft.-t egy olyan pályázat miatt hozták létre, amit még ki sem írtak, a Városfejlesztési kft.-t pedig év végével megszüntetik. Üdvözölte, hogy végre van előrelépés az intermodális közlekedési csomópont ügyében.

Horváth Zoltán a kirívóan közösségellenes magatartásról szóló rendelet kapcsán elmondta: furcsa, hogy megbüntetik azt, aki nem nyírja le a füvet a háza előtt, miközben a parkfenntartó sem végzi el ezt a munkát közterületen. Az LMP képviselője sérelmezte, hogy a költségvetés módosítását bizottsági egyeztetés nélkül terjesztette be a városvezetés, és a rendkívüli közgyűlésre vonatkozó ellenzéki indítványt is elutasították. Szerinte a kötelező képviselői fogadóórák számát évi kettőről tízre kellene növelni, így kevesebben jelennének meg magánjellegű problémákkal a közmeghallgatáson.