Hírek

A karácsonyra ajándékozott állatok többsége az utcára kerül

2010. december 17., 09:00
Az állatvédők nem javasolják, hogy kutyával, vagy épp macskával lepjük meg szeretteinket karácsony alkalmából. Az ünnepek után megunt állatok ugyanis, egyre gyakrabban kerülnek az utcára.
A karácsonyra ajándékozott állatok többsége az utcára kerül

Rágcsálók, kutyák, macskák, madarak. Mind-mind szerepelnek egy-egy gyerek karácsonyi kívánságlistáján. A divat az állatkereskedéseket sem kerüli el, most az aranyhörcsög, a törpenyúl, a csincsilla és a törpesün a legnépszerűbb. Ebbe az üzletbe általában konkrét céllal érkeznek a vásárlók, de ilyenkor is sok esetben még kikérik az eladók véleményét. Nem minden koroszálynak ajánlják a különböző állatfajtákat.

Varga Tamás - üzletvezető, Centrum Zoo
"Kisebb gyerekeknek inkább  a tengeri malacot, törpenyulat és az aranyhörcsögöt ajánljuk. A nagyobbaknak azért már a csincsilla, mókus, törpesün, degu, aztán a madarak közül mindegyik jó kisgyereknek is, de annyira nem tudnak vele - hogy is mondjam - játszani mint a rágcsálókkal."


A téli időszakban a halak is népszerűek, de félő, hogy később gondot okozhat az akvárium tisztítása és elpusztulnak az állatok. Karácsonyi ajándék vásárlásakor különösen oda kell figyelni erre. Egyre több állat végzi az utcán egy-egy félresikerült ajándékozás miatt. Ezt tapasztalják az állatvédők is az ünnepek utáni időszakokban.

Vigh Andrea - a Fekete István Állatvédő Egyesület tagja
"Sok ember akár a piacon, vagy máshonnan beszerez egy kiskutyát, amikor eltelik a karácsony, mindenki megy dolgozni, akkor a kiskutya egyedül marad és lekezd rendetlenkedni, összepisil mindent, szétszedi a lakást és akkor az emberek megszabadulnak tőle, kirakják az utcára."


Épp ezért az állatvédők semmiképp nem javasolják, hogy élő állatot vásároljunk karácsonyra a gyerekeknek. Ha mégis, azzal tisztában kell lenni, hogy a kutya, macska ellátása nem olcsó, és nagy valószínűséggel a szülőre marad az állat gondozása. Ezzel azonban sokan nem számolnak előre.