Hírek

A Karitász megköszönte az önkéntesek munkáját

2019. november 18., 15:40

Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepe alkalmából a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász megköszönte az önkéntesek áldozatos munkáját. Szombaton a szőlősi Jézus Szíve-templomban Böjte Csaba ferences rendi szerzetes mondott szentbeszédet, majd elismeréseket adtak át a szeretetszolgálat munkatársainak.

A Karitász megköszönte az önkéntesek munkáját

Érdemes újragondolni a karitász feladatait, mert napjainkban a szegénységnél nagyobb probléma az értékek válsága - mondta szentbeszédében Böjte Csaba.

“Egy materialista világból jövünk, ahol csak az anyag számít. Nagy baj lenne, ha a karitászcsoportoknak csak az adományosztás lenne fontos. Valahogy el kell tudniuk vezetni a rájuk bízottakat a temlomba, Istenhez, az élő hithez.”

Az erdélyi szerzetes által létrehozott gyermekmentő Dévai Szent Ferenc Alapítványnak nagyobb összegű adományt gyűjtöttek a Szombathelyi Egyházmegye karitászosai. Arra biztatták a ferences atyát, hogy abból építsen újabb gyermekotthont.

Szent Erzsébet példaadó élete okán lett a karitász védőszentje. Ünnepéhez közeledve az önkéntes segítők és a szervezet támogatóinak áldozatos tevékenységét köszönik meg a hálaadó szentmisét követően.

Tuczainé Régvári Marietta - igazgató, Szombathelyi Egyházmegyei Karitász
“Az Erzsébet-napot az önkéntesekért rendezzük meg, hiszen ők január elsejétől december 31-ig a településükön élő idősekért, betegekért, nagycsaládosokért dolgoznak, Kell egy olyan nap, amikor leülünk, megpihenünk és őket ünnepeljük.”

Idén a bagodi, a zalaegerszegi Mária Magdolna Plébánia, a körmendi és a szombathelyi Jézus Szíve Plébánia karitászcsoportja kapott elismerést. Utóbbiak több mint ötven családdal állnak kapcsolatban.

Pék Istvánné - karitászcsoport-vezető, Szombathely
“Most krumplit osztottunk nekik, mindegyik család kapott egy zsák krumplit. Ingyenes ruhaosztás is volt a múlt héten, oda is szép számmal átjöttek. És ha valami kell, neki, szólnak, hogy: Ági néni, 37-es cipőre lenne szükségem, például.”

Oklevelet vehetett át egy lenti pékség tulajdonosa, aki hosszú évek óta termékeivel segíti a rászorulókat. Köszöntötték a nemrég a Caritas Hungarica országos díjjal kitüntetett munkatársakat, és a körmendi karitászcsoport vezetőjét, aki kedden veszi át a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által alapított Szent Erzsébet Rózsája díjat.

Erős Klára - karitászcsoport-vezető, Körmend
“A személyiség mennyire képes olyan területeken is csiszolódni, fejlődni, épülni, ami karitatív munka nélkül, meg önkéntes munka nélkül nem biztos, hogy előkerülne.”

Vasárnap a szőlősi templomnál kenyérosztást szervezett a Karitász, emlékeztetve arra, hogy Árpád-házi Szent Erzsébet is gondoskodott a szegényekről és az elesettekről.