Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

A kedvező időjárás ellenére kevés a gomba

Adásban volt: 2017. augusztus 8.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

A hidegfronttal együtt érkező nagy mennyiségű eső után is nagy a hiány az erdei-mezei gombákból a szombathelyi piacon. A gomba nagyon érzékeny a klímaváltozásra, így a szárazságra, ugyanis más növényekkel ellentétben nincs önálló vízháztartása.

Gyorsan jött és gyorsan ment a csapadék, hiába esett hirtelen nagy mennyiségű eső, a föld nem bírta elnyelni, így elfolyt – mondja a szombathelyi vásárcsarnok gombaszakértője, emiatt csak némileg enyhített az erdőkben, mezőkön a szárazságon. A keddi nagypiaci nap reggelén mindössze csak 4-en hoztak ide gombát bevizsgáltatni. Pedig ilyenkor nyáron – megfelelő csapadék mellett már gombadömping is lehetne.

Kalauz József - gombaszakértő
„A mezei szegfűgomba, vagy ahogy itt mondják a tyúkgomba teljesen hiányzik. Galambgomba, vagy ahogy itt a környéken hívják a galambica is teljesen hiányzik. Ilyenkor már ki kellett volna dugni a fejét a törzsökgombának, amit hivatalosan csoportos tuskógombának hívnak. Nem igazán van választék. Eső kellene, bármilyen furcsán hangzik.

A korábbi években ezek az asztalok szinte roskadásig voltak gombával, most csak két árus kínálja a közkedvelt portékát. Az Őrségből származó rókagomba kilogrammjáért ötezer forintot kérnek, a vargányát pedig Somogy megyéből hozták a szombathelyi piacra, ez mennyiségtől függően 4-6 ezer forintba kerül. Sokan érdeklődtek a mostanában szinte kuriózumnak számító erdei gomba iránt, így jól fogyott a borsos ár ellenére is. Többen azt mondták, megvárják, míg olcsóbb lesz, és akkor vásárolnak.

Iványi József
Vargányát meg nyulicát, őzláb, ha van, azt is rántani, a vargányát meg meg is szárítjuk és megy bele üvegbe, és ha olyan főzelék van, krumplifőzelék, vagy levesbe, húsokhoz, pörköltbe, most is a hétvégén őzpörkölt volt, abba is bele van téve. Feldobja még az ízét.

Termesztett gombát folyamatosan lehet kapni. A sampion kilogrammjáért 600-800 forintot kérnek.

2017. augusztus 08.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Péntektől-péntekig
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Szombathelyi Polgári Esték
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében